Velké derby je opět tady! Baník v neděli přivítá Stonavu

Baníkovci budou chtít v dalším utkání rychle zapomenout na velmi nepovedené utkání v minulé kole na hřišti nováčka z Tiché, kde Baník utkání nezvládl a prohrál vysoko 8:3, ale napravit tuto prohru nebude v dalším utkání vůbec jednoduché. Baníkovci se totiž doma postaví v nejočekávanějším zápase sezóny, a to v neděli v nejatraktivnějšímu utkání, jaké v této sezóně mohou v 1.A třídě skupiny B příznivci Baníku sledovat ve velkém derby se Stonavou. Silná Stonava se nachází před nedělním velkým a prestižním derby na prvním místě jako lídr tabulky, Baník v soutěžní tabulce po třech odehraných jarních utkáních okupuje pátou příčku. Derby však nemá nikdy favorita, což ukázalo již několik vzájemných střetnutí. Baník však čeká velmi silný soupeř s největším favoritem na postup. Další mistrovské utkání má výkop v neděli 16. dubna od 16:00 hodin.

Baník: tvrdý direkt na hřišti nováčka

Baník nebyl s umístěním po podzimní části vůbec spokojen, což podle minulé sezóně, každý pochopí. Baníkovci se dá říci vydařené zimní přípravě čekal na úvod velmi těžký zápas, a to na hřišti Jablunkova. Svěřenci nového trenéra Roberta Taussiga však do utkání vstoupili velmi dobře a z hřiště Jablunkova si odvezli zaslouženě tři body za vítězství výsledkem 1:5. Následně čekal Baníkovce domácí zápas s Lokomotivou Petrovice. Baník zvládl i toto utkání a zvítězil výsledkem 5:0, když se dvakrát prosadil Antonín Chumchal a jednou trojice Daniel Piecha, Marcin Žyla a Tomáš Izaiáš. Další utkání se však Baníkovcům vůbec nepovedlo. A na výsledek bude potřeba co nejrychleji zapomenout. Albrechtičtí fotbalisté totiž v sobotu na hřišti nováčka pod názvem SK Tichá totálně utkání nezvládli a utrpěli debakl 8:3. Po dvou jarních výhrách přišla první porážka, na kterou je třeba rychle zapomenout. Mezi střelce v tomto velmi nepovedeném utkání se za Baník zapsala trojice Lukáš Vagner, Antonín Chumchal a Marcin Žyla.

Baník tak po svých patnácti odehraných utkáních 1. A třídy skupiny B je na 5. pozici se ziskem dvaadvaceti bodů a skóre 37:31. Bilance Baníkovců je z patnácti utkání – šest výher, čtyři remízy a pět porážek. Nejlepším střelcem Baníku je Antonín Chumchal s patnácti góly.

Stonava: na jaře bez ztráty bodů a zaslouženě vede tabulku

Tým Stonavy pod vedením trenéra Richarda Beneše má pro jarní část jasný cíl – postup do Krajského přeboru. A tento cíl se zatím daří plnit. Ve třech jarních utkáních neztratila Stonava ani bod. Do jara vstoupila Stonava vítězstvím na hřišti Lokomotivy Petrovice výsledkem 0:3, kdy se za Stonavu prosadil dvakrát Michal Folwarczný a jednou Lukáš Graňák. Poté přišla domácí výhra s nováčkem z Tiché výsledkem 2:1, kde se za domácí prosadil Petr Šiška a Michal Folwarczný. V posledním dosavadním odehraném utkání Stonava doma porazila nejtěsnějším výsledkem 1:0 tým Horní Suché, kdy jedinou branku vstřelil ve 29. minutě Jakub Hejda.

Stonava po svých patnácti odehraných kolech 1. A třídy skupiny B se nachází zaslouženě na 1. pozici se ziskem pětatřiceti bodů a skóre 34:10. Bilance Stonavy je z patnácti utkání – jedenáct vítězství, dvě remízy a dvě porážky. Nejlepším střelcem Stonavy je se pěti trefami Jakub Hejda.

Vzájemná bilance: bude se radovat Baník nebo Stonava v tomto dalším velmi prestižním derby?

Z dvaadvaceti zápasů, které od sezóny 2010/2011 oba týmy spolu sehrály, se více dařilo Baníkovcům. Baníkovci totiž zvítězili v deseti utkáních, sedmkrát se hrálo nerozhodně a pětkrát zvítězila Stonava. V posledním vzájemném střetnutí, které se odehrálo v sobotu 3. září zvítězil tým Stonavy na domácí půdě ve vyrovnaném utkání, kdy jedinou branku vstřelil v 60. minutě Jan Uher. Jak dopadne další vzájemné střetnutí, se dozvíme v neděli. V neděli opět půjde, jak to ve vzájemných duelech tohoto velkého derby bývá o velmi těžké utkání. Věříme však, že náš Baník bude úspěšný a zvítězí v nedělním velkém derby.

Předzápasové statistiky:

Poslední vzájemný zápas:

SK Stonava – FK Baník Albrechtice 1:0 (5. kolo I.A třídy sk. B, sobota 3.9.2022)
Branky: 60. Uher Jan
SK Stonava: Stach – Mančař, Bulva, Ruisl, Hejda – Uher, Graňák, Koďousek (80. Kloda), Siekiera – Ristovský (71. Staško), Lipovský (55. Šiška)
FK Baník Albrechtice: Gradek (46. Křístek) – Žyla D., Kociolek Jakub, Hovůrka (85. Wróbel), Čermák – Porembski (66. Dorozlo), Žyla M., Vagner, Izaiáš – Chumchal, Kociolek Jan (66. Klus)

Poslední zápasy obou soupeřů:

SK Tichá – FK Baník Albrechtice 8:3 (17. kolo I.A třídy sk. B, 8.4.2023)
Branky: 14., 24. a 64. Švrček Radim, 16. a 60. z pok. kopu Tománek Martin, 30. Kocián Dominik, 55. Švrček Ondřej, 84. Kunčík Lukáš – 43. Vagner Lukáš, 44. Chumchal Antonín, 69. Žyla Marcin
FK Baník Albrechtice: Křístek – Zielonka (37. Porembski), Kociolek Jakub, Vagner, Přeček – Žyla D., Šimák (85. Cyž M.), Žyla M., Piecha (83. Schneider), Izaiáš – Chumchal (83. Hruška).

SK Stonava – SK Horní Suchá 1:0 (17. kolo I.A třídy sk. B, 8.4.2023)
Branky: 29. Hejda Jakub
SK Stonava: Pecha – Mančář, Rac, Ruisl (70. Němec), Seriš (63. Lipovský) – Hejda, Šiška P., Koďousek, Graňák, Uher – Egri (54. Folwarczny)

Vzájemné zápasy obou soupeřů:

Sezona 10/11: STONAVA – BANÍK 0:1, BANÍK – STONAVA 2:0
Sezona 11/12: STONAVA – BANÍK 3:2, BANÍK – STONAVA 2:2
Sezona 12/13: STONAVA – BANÍK 0:3, BANÍK – STONAVA 2:1
Sezona 13/14: BANÍK – STONAVA 3:2, STONAVA – BANÍK 1:1
Sezona 14/15: BANÍK – STONAVA 3:3, STONAVA – BANÍK 3:3
Sezona 15/16: STONAVA – BANÍK 1:4, BANÍK – STONAVA 2:1
Sezona 16/17: BANÍK – STONAVA 1:0, STONAVA – BANÍK 4:1
Sezona 17/18: BANÍK – STONAVA 2:3, STONAVA – BANÍK 2:2
Sezona 18/19: BANÍK – STONAVA 2:3, STONAVA – BANÍK 1:2
Sezona 19/20: BANÍK – STONAVA 2:2
Sezona 21/22: STONAVA – BANÍK 2:2, BANÍK – STONAVA 3:0
Sezona 22/23: STONAVA – BANÍK 1:0

Mistrovské utkání 18. kola 1. A třídy skupiny B začíná na albrechtickém stadionu v neděli 16. dubna 16:00 hodin. Neváhejte a přijďte podpořit Baník v prvním jarním domácím důležitém utkání o mistrovské body, uvidíte souboj kvalitních týmů soutěže! Náš tým potřebuje v tomto dalším těžkém utkání a ve velkém prestižním derby vaši podporu! Jde o velké prestižní derby! Na zápas byla nominována trojice sudích Pavel Podracký – Petr Machala – Adam Kotas. Jak toto další mistrovské utkání dopadne a velké derby dopadne, Vás budeme samozřejmě informovat i na našem webu a Facebook stránce.