Věřím v náš úspěch, říká Jiří Pešek před sobotním derby

Na úvod Baníkovci získali tři body za jednobrankové vítězství doma proti Jablunkovu. V dalším zápase jedou Baníkovci již v sobotu k velkému derby do Stonavy. Baníkovci budou chtít v nejočekávanějším zápase navázat na úvodní vítězství a bodovat. Stonava bude favoritem utkání a tyto velmi prestižní střetnutí mají vždy náboj a nikdy nejsou jednoduchá. O úvodní výhře i nadcházejícím velkém derby ve Stonavě jsme krátce pohovořili se záložníkem Baníku Jiřím Peškem. Jak nám albrechtický hráč A týmů odpovídal se dozvíte níže v článku.

Jirko, pojďme se s odstupem času ohlédnout za prvním mistrovským zápasem, který jste doma zvládli výhrou 1:0… Jak toto utkání hodnotíš?

Utkání hodnotím pozitivně, co se týče výsledků. Samotná hra už z naši strany nebyla taková, jakou by jsme si představovali a kterou jsme se prezentovali minulou sezónu na podzim. Ale byl to první zápas o body po téměř roce skoro, tak je třeba být pokorný a vděčný za tři body z prvního zápasů. Vyhrát bylo důležité a jsme rádi, že se nám to podařilo gólem v poslední minutě.

Strašně dlouho se nehrály mistrovské zápasy. Dá se vůbec odhadnout, jak těžká to bude pro Baník sezona?

Sám za sebe můžu říct, že sezóna pro nás bude určitě náročná. Odešli hráči a přišli nový a chvíli bude trvat než se sehrajeme. Do toho zranění Jindry Kluse. Což je pro mě osobně nejdůležitější hráč v týmů a jeho důraz a tvrdost nám budou chybět. Dále si myslím, že se soutěž zkvalitnila příchodem týmů Řepiště a Bystřice, což podle mě budou jedni z aspirantů na postup. Nečeká nás nic snadného.

V sobotu nás čeká druhé utkání, které odehrajeme na hřišti soupeře. Čeká nás velké derby ve Stonavě, jak se na něj těšíš?

Na zápas se těším jako na každý zápas bez ohledu na soupeře. Pro mě to bude první derby a těším se na to a věřím, že přijde dost lidi, a že oba týmy předvedou výborný fotbal, který se bude lidem líbit a samosebou věřím v náš úspěch.

Dá se odhadnout po prvním utkání a po přípravě jaka bude síla Baníku? Kde by se mohl Baník v tabulce pohybovat?

Odhadovat teď asi těžko. Ty těžší zápasy, teď teprve přijdou a tam se ukáže, jak na tom jsme. Týmy jako Stonava, Vratimov, Dobratice, Bystřice, Řepiště, Staré Město budou určitě po celou sezónu ukazovat svoji kvalitu a bude jen na nás, jak se v těchto těžkých zápasech budeme prezentovat. Věřím, že se budeme rvát do posledního kola o postup.

Sobotnímu soupeři, tedy Stonavě se na začátků sezóny daří, bereš to tak, že soupeř i podle hráčů a po dvou úvodních výhrách, a i kvůli domácímu prostředí bude plnit roli favorita?

Díky domácímu prostředí se může zdát, že Stonava bude favoritem, ale my se určitě nepojedeme prezentovat nějakým odevzdaným výkonem. Je, ale pravda, že toto bude asi nejtěžší zápas, který nás na podzim čeká, ale proč bychom si neměli jet pro tři body. Pokud chceme hrát na vrchu tabulky a rvát se o postup, tak musíme s takovým soupeřem držet krok. Osobně mám tyhle zápasy nejraději, čim kvalitnější soupeř, tím vice se těším. Přijde spousta lidí a je třeba ukázat, že Albrechtice fotbal hrát umí, a že se s nimi musí počítat.

Co ty od sobotního derby očekáváš?

Nasazení, fotbal nahoru a dolů, a že bude mít kvalitu. Že přijde spousta lidí a derby, tak bude mít pořádný náboj.

Čím bychom mohli uspět v sobotním derby?

Aktivní hrou směrem dopředu. Nemá smysl být zalezlý na vlastní polovině a čekat, co bude hrát soupeř. Pokud budeme hrát dobře kombinačně na polovině soupeře, tak věřím, že šance přijdou a bude záležet jen na nás, jak se v nich zachováme. Určitě taky se vyrovnat v tvrdosti, se kterou na nás domácí půjdou.

Máš nějakou speciální motivaci před sobotním zápasem, když jde o velké derby se sousední obci a bere se toto utkání velmi prestižně, nebo to bereš jako každý jiný zápas?

Jak už jsem řekl, bude to moje první derby, takže nevím, co od něj očekávat. Mám rád vyhrocené zápasy, jako byl na podzim u nás s Dobraticemi a věřím, že takový zápas bude i ve Stonavě. Co se týče motivace, tak tu by měl mít v sobě každý před každým zápasem.

Co by si vzkázal našim fanouškům?

Ať přijdou v co největším počtů, a ať je jde slyšet a věřím, že jim ukážeme více než v neděli s Jablunkovem.

Děkuji Jirko za rozhovor, ať se daří.

Také děkuji.