Velké derby je opět tady! Baníkovci jedou v sobotu do Stonavy

Poté, co si Albrechtický Baník připsal na úvod tři body, se svěřenci trenéra Dušana Kohúta představí na půdě soupeře v nejočekávanějším zápase sezóny, a to v sobotu, kdy se odehraje ve Stonavě nejatraktivnějšímu utkání, jaké v této sezóně mohou v 1.A třídě skupiny B příznivci Baníku sledovat. Silná Stonava se nachází před sobotním velkým a prestižním derby na prvním místě, Baník v soutěžní tabulce po zatím prvním odehraném utkání okupuje osmou příčku. Derby však nemá nikdy favorita, což ukázalo již několik vzájemných střetnutí. Baník však čeká velmi silný soupeř s prozatímním nejlepším střelcem soutěže. Další mistrovské utkání má výkop v sobotu 28. srpna od 16:30 hodin.

Baník: na úvod vítězství s Jablunkovem

První zápas v nové sezoně si Baníkovci odbyli doma s Jablunkovem. Zde měl trenér Baníku Dušan Kohút již i nové tváře – obránce Martin Šiška, Ondřej Přeček nastoupili od začátku. To i mladík Lukáš Golasowski. Další navrátilec a odchovanec Albrechtic David Koňczyna byl připraven na lavičce. Naopak nemohla do utkání nastoupit vinou zranění další posila Petr Čermák a ani naše velká opora Jindřich Klus, který se ošklivě zranil na tréninku a do podzimní části již nezasáhne.

Baník doma na úvod čekal velmi těžký souboj s Jablunkovem. Utkání se od začátků hrálo v opatrném duchu. První poločas byl víceméně vyrovnáný a skončil bezbrankovým výsledkem. Druhá půle byla také docela vyrovnaná, a když se zdálo, že utkání skončí stejným výsledkem jako první poločas, tak si vzal slovo střídající Dominik Šlampiak a krásnou trefou o tyčku zařidil na úvod Baníku důležité tři body za jednobrankový výsledek. Baník tak na úvod získal důležité tři body.

Stonava: favorit soutěže na úvod dvě vítězství

To Stonava, která se netají postupem do Krajského přeboru vstup do soutěže vyšel podle představ. Jako uragán vlétli do nové sezony v pozici největšího favorita soutěže hráči Stonavy. Ti v zápase prvního kola, který navíc odehráli před domácími fanoušky, smetli tým Dolní Lutyně v poměru 9:1. Týden nato svěřenci trenéra Richarda Beneše zvítězily ve Smilovicích výsledkem 2:3. Již po dvou odehraných utkáních má šest branek na kontě obávaný střelec Josef Zoller. Novými tvářemi ve Stonavě je brankář Ladislav Svatoš, hráči Jakub Gatnar, Pavel Szotkowski (Lokomotiva Petrovice – hostování z MFK Karviná), Michal Folwarczny a Denis Siekiera z Českého Těšína, Tomáš Timp (Slovan Havířov) a Jakub Bulva (Slavoj Rychvald). Naopak tým opustila dvojice Martin Macko a Lukáš Kurušta, kteří odešli do Polska, dále poté Lukášovi Kubienovi bylo ukončeno hostování z Karviné a Lukáš Gaszczyk a Jakub Sittek nenastoupili do přípravy vinou pracovního vytížení. Tým Stonavy tak je pasován na největšího favorita soutěže hlavně, co se týče jmen na soupisce.

Co se týče letní přípravy, Stonava se utkala na úvod přípravy s týmem – Hlubiny, se kterou vyhrála 2:0, když se prosadil Josef Zoller a Petr Škuta. Ve druhém přípravném utkání Stonava prohrála na hřišti divizního Bohumína 3:0. Třetím soupeřem v přípravě byl pro tým trenéra Beneše celek Dolní Datyně, se kterým Stonava prohrála 1:4, kdy jedinou branku stonavských vstřelil Tomáš Mančař. V dalším přípravném utkání Stonava porazil tým Věřňovic výsledkem 6:1, kdy se dvakrát prosadil Zbyněk Bednář, nová posila Denis Siekiera,  Miroslav Koďousek, Jakub Bulva a jednou také novic Jakub Gatnar. Následně si Stonava připsala domácí prohru s Lokomotivou Petrovice výsledkem 0:3. V generálce na soutěž Stonava vyprovodila Horní Suchou vysokým výsledkem 8:2, díky čtyřem brankám Zbyňka Bednáře, dvěma trefám Josefa Zollera a jedné trefě Denise Siekiery a Jakuba Bulvy.

Vzájemná bilance: bude se radovat Baník nebo Stonava v tomto dalším velmi prestižním derby?

Z devatenácti zápasů, které od sezóny 2010/2011 oba týmy spolu sehrály, se více dařilo Baníkovcům. Baníkovci totiž zvítězili v devíti utkáních, šestkrát se hrálo nerozhodně a čtyřikrát zvítězila Stonava. V posledním vzájemném střetnutí, které se odehrálo naposledy 20. října v roce 2019 se v Albrechticích zrodila remíza 2:2. Jak dopadne další vzájemné střetnutí se dozvíme v sobotu. V sobotu opět půjde, jak to ve vzájemných duelech tohoto velkého derby bývá o velmi těžké utkání. Věříme však, že náš Baník bude úspěšný a zvítězí v sobotním velkém derby.

Předzápasové statistiky:

Poslední vzájemný zápas:

FK Baník Albrechtice – SK Stonava 2:2 (12. kolo I.A třídy sk. B, neděle 20.10.2019)
Branky: 17. Žyla Marcin, 62. Chumchal Antonín – 6. Zoller Josef, 60. Žebrok Jan
FK Baník Albrechtice: Laurenčík – Žyla D., Kociolek Jakub, Vagner (40. Hovůrka), Izaiáš – Chumchal (85. Antonín), Dorozlo, Žyla M., Klus (82. Vondrus), Kubiena – Kvapil
SK Stonava: Szarowski – Mančař, Graňák, Kloda, Žebrok – Němec (89. Klus), Kurušta, Koďousek, Ristovský (56. Szkuta R.) – Zoller, Bednář

Poslední zápasy obou soupeřů:

FK Baník Albrechtice – 1.FK Spartak Jablunkov 1:0 (4. kolo I.A třídy sk. B, 22.8.2021)
Branky: 90. Šlampiak Dominik
FK Baník Albrechtice: Gradek – Šiška, Hovůrka, Přeček, Cieslawski – Žyla D., Kociolek Jakub, Pešek, Žyla M. (46. Šlampiak) – Chumchal, Golasowski (57. Kubiena).

SC Smilovice – SK Stonava 2:3 (4. kolo I.A třídy sk. B, 22.8.2021)
Branky: 8. Štvrtňa Jakub, 65. Vlachovič Martin – 61. a 66. Zoller Josef, 67. Bednář Zbyněk
SK Stonava: Stach – Mančař, Gatnar, Bednář, Kloda – Folwarczny, Koďousek, Škuta (51. Graňák), Němec – Siekiera, Zoller

Vzájemné zápasy obou soupeřů:

Sezona 10/11: STONAVA – BANÍK 0:1, BANÍK – STONAVA 2:0
Sezona 11/12: STONAVA – BANÍK 3:2, BANÍK – STONAVA 2:2
Sezona 12/13: STONAVA – BANÍK 0:3, BANÍK – STONAVA 2:1
Sezona 13/14: BANÍK – STONAVA 3:2, STONAVA – BANÍK 1:1
Sezona 14/15: BANÍK – STONAVA 3:3, STONAVA – BANÍK 3:3
Sezona 15/16: STONAVA – BANÍK 1:4, BANÍK – STONAVA 2:1
Sezona 16/17: BANÍK – STONAVA 1:0, STONAVA – BANÍK 4:1
Sezona 17/18: BANÍK – STONAVA 2:3, STONAVA – BANÍK 2:2
Sezona 18/19: BANÍK – STONAVA 2:3, STONAVA – BANÍK 1:2
Sezona 19/20: BANÍK – STONAVA 2:2

Mistrovské utkání 5. kola 1. A třídy skupiny B začíná na stadionu ve Stonavě v sobotu 28. srpna v 16:30 hodin. Neváhejte a přijeďte podpořit Baník v těžkém a důležitém utkání o mistrovské body, uvidíte souboj kvalitních týmů soutěže! Náš tým potřebuje v tomto velmi těžkém a ve velkém prestižním derby vaši podporu! Jde o velké prestižní derby! Na zápas byla nominována trojice sudích Jozef Pasterčák – Marcel Bednář – Jakub Revaj. Jak toto první venkovní mistrovské utkání a velké derby dopadne, Vás budeme samozřejmě informovat i na našem webu a Facebook stránce.