Karvinský deník: Albrechtice. Nejprve šok, poté paráda

Fotbalisté albrechtického Baníku zažili opravdu zajímavý podzim v I.A třídě. Po prvních pěti kolech se pasovali na kandidáta sestupu, aby ve druhé půlce podzimu byli ze všech nejlepší.

V létě došlo v albrechtickém klubu ke změnám, když ze zdravotních důvodů odstoupil z funkce předsedy dlouholetý srdcař Vladislav Šipula, jehož nahradil Jindřich Feber, starosta obce.

Ke změně došlo také na trenérském postu, když Dušana Kohúta vystřídal dlouholetý úspěšný hráč Jaroslav Goj.

„Příprava byla podle mě kvalitní, do soutěže jsme šli nahecovaní, ale úvodní derby se Stonavou nám výsledkově nevyšlo. I když jsme byli lepší, prohráli jsme 2:3. Tam nás potopil Pepa Zoller (autor stonavského hattricku – pozn. aut.),“ vybavoval si nový trenér Albrechtic.

To ale nebylo vše. Hned ve druhém utkání prohráli jeho svěřenci v Dobraticích 2:7 a na hráče padla deka. „Dostali jsme debakl, pak se ještě zranil zkušený Aleš Věčorek a mladí si postupně přestali věřit. Po pěti kolech jsme měli na kontě pět porážek,“ přibližoval černé období Jaroslav Goj.

Zlom nastal při utkání ve Vendryni, která ještě na jaře hrávala krajský přebor. Baníkovci tam vyhráli 3:1 a začali si věřit, že mají na to hrát důstojnou roli. Ve druhé půlce podzimu už prohráli pouze jednou, zato šestkrát vyhráli a stali se nejlepším týmem druhé části. Umístění v silném středu tabulky nakonec znamená solidní podzim.

„Oddechli jsme si. Kvalita v týmu je, kluci si jen potřebovali začít věřit. Velké štěstí, že se brzy vrátil do hry Aleš Věčorek, s ním na place to přece jen vypadá jinak. Máme mladý tým a ti kluci jsou dobří, ale než převezmou vůdcovskou roli na hřišti, bude to ještě nějakou dobu trvat,“ vysvětluje Goj.

Nicméně Albrechtice pokračují v sympatickém procesu omlazování mužstva. „S tím vlastně za mnou vedení klubu přišlo. Tedy, že chce pokračovat v přerodu mužstva a dávat šanci odchovancům klubu. Tato koncepce se mi líbí, navíc jsem znal prostředí, vždyť se v Albrechticích pohybuji dvacet let. Takže jsem na nabídku vést tým kývnul,“ přibližuje Goj svůj letní příchod k týmu.

I pro něj muselo být úvodních pět kol noční můrou. „To víte, že mi bylo všelijak. Ale když jsme se chytili, tak potom byla radost se na kluky dívat. Tedy kromě domácího výbuchu s Dobrou. Tam nám spadlo do sítě vše, do čeho Dobrá kopla,“ připomněl Goj debakl 0:6. Ale stane se.

Albrechtice přestaly ve druhé části podzimu dostávat hloupé góly, uklidnily se a začaly předvádět svůj kombinační fotbal. „Přezimujeme v relativním klidu, vlastně máme jen šest bodů ztrátu na vedoucího. Tabulka je hodně vyrovnaná. Uvažujeme ale o posílení. Někteří mladí nás opustili a hrát s dvanácti třinácti hráči nejde. Potřebujeme dvě tři posily. Kluci by měli pochopit, že každý klub potřebuje silnou lavičku, a když se na hřiště nedostanu v základu, můžu přispět k výsledku jako střídající hráč,“ popsal Goj, že se mu přístup dnešní mladé generace moc nezamlouvá.

„Za našich dob, když jsme se nedostali do základu nebo aspoň na lavičku, jsme o to více makali a jezdili na tréninky, abychom trenérovi dokázali, že si svou pozici zasloužíme. To u dnešních mladých nevidím,“ zakončil Jaroslav Goj.

BANÍK ALBRECHTICE

Umístění: 8. místo

Bilance: 6-1-6

Skóre: 21:28

Body: 19

Nejlepší zápas: doma se Stonavou (2:3)

Trenér Goj: Paradoxně jsme prohráli, ale v derby se nám herně dařilo a byli jsme lepší. I když se nám povedly i další zápasy, třeba s Jablunkovem nebo s Hrabovou, tak herně to bylo nejpovedenější právě v derby, i když výsledek byl špatný.

Nejhorší zápas: doma s Dobrou (0:6)

Trenér Goj: To byl splachovák. Hostům se sice dařilo, ale dostat doma půltucet, to prostě nejde. Podobný debakl jsme schytali v Dobraticích, ale Dobrá byla ještě o něco horší. Na jaře máme oběma co vracet.

Zdroj: Karvinský a Havířovský deník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *