Ohlédnutí za fotbalovým podzimem 2023

Není to tak dávno, co jsme zahajovali nový fotbalový ročník 2023/2024 a už jsou minulostí pravidelná fotbalová klání, jež nás o víkendech provázela. Proto opět nastal čas poohlédnout se za fotbalovým poločasem, tj. za podzimní částí sezóny. V tomto ohlédnutí za fotbalovým podzimem 2023 najdete několik informaci o odehraném podzimu k jednotlivému družstvu našich týmu. Než se pustíme do hodnocení mládežnických mužstev zhodnotíme nejdříve náš A tým mužů.

Družstvo mužů novou sezónu v I. A třídě skupiny B Moravskoslezského kraje začalo družstvo pod vedením nového hlavního trenéra Milana Procházky, asistenta trenéra a vedoucího mužstva Roberta Taussiga. Náš A tým do nové sezóny vstoupil vítězstvím 1:3 na hřišti Horní Suché. Poté A tým mužů střídavě sbíral body i ztrácel. Na závěr podzimu muži vyhráli 1:0 s Lučinou a tak po 13 kolech je naše družstvo v tabulce na průběžném pěkném 4. místě s 24 body a s celkovým skóre 21:11. Bilance našeho A týmů je z třinácti utkání sedm výher, tři remízy a tři prohry. Nejlepším střelcem je s devíti trefami Tomáš Izaiáš. Naše A mužstvo Baníku čeká opět kvalitní zimní příprava doplněna zimním turnajem v Orlové. Ještě musíme dodat, že v A týmu nastupuji pravidelně naši odchovanci klubu, kterých není v A týmu málo a v tomto trendu chceme nadále pokračovat, aby v Albrechticích hráli jen kluci z Albrechtic. Zde přinášíme i hodnocení hlavního trenéra Milana Procházky. „Naše působení spolu s druhým trenérem Robertem Taussigem bych rozdělil do několika mokrocyklů. Za prvé, seznámení s kolektivem a letní krátká příprava, kde jsme se zaměřili trochu více na běžecké složky. Tam bylo dost velké manko. Za druhé, herní část – tým je na výborné technické kvalitě. Ovšem systém, který hrál je opatrný, tudíž pracujeme stále na rychlosti myšlení i určitých automatických činností. Za třetí, proměňování šancí, což je naše největší slabina! Tam je práce, jak na kostele. Sečteno a podepíší se pod toto. Tým má na to, aby bojoval a pracoval na tom, aby hrál minimálně o jednu soutěž výše. Na závěr patří poděkování za neuvěřitelné podmínky vytvořené všem týmům. Já chci i poděkovat trenérům dorostenců za super spolupráci.“

A teď již naše mládežnická mužstva. V nové sezóně pravidelně nastupovalo v soutěžních utkáních šest Albrechtických mužstev. Tím pádem jsme do fotbalových soutěží přihlásili 6 mládežnických družstev. Mladší přípravku, starší přípravku, mladší žáky, starší žáky A – B a dorost, který je pro naši budoucnost mužstva mužů důležitý. Další náš tým školička svou soutěž nemá a účastní se velkého počtu turnajů a přátelských trianglů. Postupně Vám teda přinášíme zhodnocení podzimní části, kdy zhodnocení doplnili svými slovy i trenéři jednotlivých kategorii.

Dorost

Tým dorostenců se v Okresním přeboru úmístil na krásném 2. místě z 10 účastníků. Zde hodnocení trenérů. „S výsledky a postavením v tabulce jsme určitě spokojeni. Je to naše druhá sezóna a zatím je úspěšnější než loňská. Dokázali jsme zvítězit v sedmi z devíti utkání a to nás těší. Herně ale pořád máme co zlepšovat. Nejpovedenější zápas bylo určitě hned první utkání v Těrlicku. Výborně jsme hráli třeba i v Žukově a doma se Záblatím. Tyhle zápasy jsme odehráli opravdu kvalitně. Nikdo nás extra nepřehrál. Samozřejmě mrzí ztráta dvou bodů doma s Datyněmi, tohle jsme měli vyhrát. No a šílený zápas na Slovanu, kde jsme dvakrát vedli o dvě branky a utkání jsme prohráli v poslední minutě. Ale zase nikdo už nedokázal takhle favorita soutěže potrápit jako my,“ trenéři dorostenců Martin Míček a Marek Chmiel.

Starší žáci „A“

Týmy starších žáků máme dva. A tým starších žáků se v premiérové sezóně Krajského přeboru umístil na 13. místě z 14 účastníků. Zde hodnocení trenérů. „Kluci okupují předposlední místo. Trenérským okem bychom na tom neviděli moc špatného. Krajský přebor žáků je premiérová sezóna. Z toho důvodu není vyvíjen žádný tlak na výsledek a do jarní sezóny se budeme snažit zlepšit především psychiku, která je po některých brankových přídělech značně pošramocená. Soutěž jsme si šli vyzkoušet, a ten rozdíl je prostě markantní. Spousta lidí si ani neuvědomuje, jak je takový skok pro kluky náročný. Všichni víme, kde jsou mezery a především jsou si toho vědomi kluci. K tréninku většina přistupuje poctivě. Taktéž kádr momentálně prochází obměnou. Před koncem podzimu odešli trenéři Roudenský, Šplíchal a na jeho konci taktéž pár kluků. Všem přejeme mnoho štěstí v jiných klubech. Příchody zatím žádné ohlášené nejsou a tak budeme pracovat s klukama, kteří chtějí pokračovat v Albrechtickém dresu. Už teď máme nasmlouvané nějaké přátelské utkání, doplňkovou aktivitu k tréninku a věříme, že se na jaře vrátíme o něco silnější. A pokud ne, život nekončí. Míč se bude kutálet dále,“ trenéři starších žáků David Pál a Miroslav Culinka.

Starší žáci „B“

B tým starších žáků se v sezóně Okresního přeboru umístil na 9. místě z 12 účastníků. Zde hodnocení trenérů. „V okresním přeboru se pohybujeme taktéž ve spodních patrech. Máme za sebou dobré zápasy, kdy jsme herně lepší, bohužel v koncovce buď selžeme nebo se do ní nedostaneme (místo střely dále kombinujeme). Je to ale také dáno tím, že kádr doplňujeme o mladší žáky a občas i kluky z přípravky. Hrají taktéž kluci, kteří s fotbalem teprve začali. Z hlediska dětské psychiky jsme zase u toho stejného, co řešíme v A týmů. Kluci místo toho, aby si uvědomili, co vše jim zápas přinesl, řeší kolik branek obdrželi. My jako trenéři hledáme naopak střípky, kde se kluci zlepšují a za co je můžeme pochválit. A to je například to, že ani jeden zápas nevzdali (platí i pro A tým). A i když na konci zápasu svítila na naší straně ukazatele 0, rvaly se až do konce. I tady platí stejná věc co u áčka, a to, že pokud se dáme i do jarní části dohromady (především úbytek hráčů), budeme podávat mnohem lepší výkony a třeba se to občas odrazí i na skóre, které je tak oblíbeným dětským tématem. Rádi bychom poděkovali všem našim svěřencům bez rozdílu,“ trenéři starších žáků David Pál a Miroslav Culinka.

Mladší žáci

Tým mladších žáků se premiérově v Krajském přeboru umístil na 9. místě ze 14 účastníků. Zde zhodnocení trenérů. „Máme za sebou podzimní část sezóny v Krajském přeboru mladších žáků. Loni jsme hráli Krajskou soutěž, moc jsme se tam neohřály a hned postoupily ještě o soutěž výše. Po loňské sezóně z mladších žáků odešel do starších u nás silný ročník 2010. Měli jsme lehké obavy, jak se kluci s tak vysokou soutěží poperou. Po podzimní části, ale musíme uznat, že naše obavy byly plané a kluci to zvládli nad očekávání dobře. I když bylo pár zápasů, kdy jsme tahali za kratší konec a soupeř nás přehrával, ukázalo se, že jsme schopni se výsledkově pohybovat kolem středu tabulky. Máme za sebou hodně kvalitních utkání, kde jsme podali velmi dobrý výkon. Jedna věc jsou výsledky, ale to hlavní, co nás trenéry těší, je předvedená hra. Ve většině utkání kluci ukázali, že fotbal hrát umí. Pro letošní sezónu jsme rozšířili tréninkové dávky na tři v týdnů. Kromě pokračování v rozvoji individuálních dovedností se zaměřujeme už i na kombinaci, výběr místa, průnikové přihrávky, prostě hrát jako tým. Jsme rádi, že se tyto prvky postupně objevují i v zápasech. Sezóna byla náročná. S účasti v Krajském přeboru je spojeno cestování na zápasy po celém kraji, kdy máme i několik soupeřů z oblasti Jeseníků. Čeká nás krátká vánoční přestávka a hned od začátku roku se vrhneme do zimní přípravy. Po podzimu jsme si laťku nastavili docela vysoko a doufáme, že jarní část sezóny zvládneme přinejmenším stejně dobře. Za trenérský tým děkujeme klukům i rodičům za přístup a doufáme, že vám nám skvělá spolupráce vydrží i nadále,“ trenéři mladších žáků Adam Valošek a Dan Valošek.

Starší přípravka

Tým starší přípravky startuje v Okresním přeboru a ve své soutěži nehraje na počet bodů, ale na vstřelené branky. Celkem nastřílela starší přípravka v podzimní části 119 branek, a to ji z 12 účastníků pasovalo na pěkné 4. místo a v jarní části bude hrát o nejlepší umístění s nejlepšími týmy Okresu Karviná. Zde opět zhodnocení trenérů: „Kluci ze starší přípravky zakončili podzimní část soutěže prohrou 10:9 s Českým Těšínem. Naši kluci v podzimní části vyhráli šest zápasů a v pěti zápasech jsme ze hřiště odešli jako poraženi. Hráči si vytvořili vynikající partu, což je nezbytný základ pro dobré výsledky. Ve všech jedenácti zápasech kluci bojovali od začátku až do konce. A kromě prvního zápasů proti MFK Havířov jsme neprohráli více než o tři branky. Našich kluků bylo každý zápas plné hřiště a makali celou podzimní část jedem vedle druhého. S celkovým skóre 119:99 mají naší kluci pozitivní bilanci. Měli bychom se umístit do šestého místa, a tudíž by nás měla čekat na jaře lepší skupina. Přes zimu pořádně zamakáme a na jaro budeme připraveni v plné síle,“ trenéři starší přípravky Michal Ličák, Radek Uryga a Martin Hermann.

Mladší přípravka

V mladší přípravce působí také velice široká základna dětí, kluci i v této kategorii patří k předním týmům okresní fotbalové soutěže, kdy také hrají na počet vstřelených branek, kterých nastřílela mladší přípravka úctyhodných 174, což je pasuje na pěkné 5. místo. Zde také zhodnocení trenérů: „S podzimní částí můžeme být spokojeni. Takřka na každém tréninku se nám scházelo přes 20 děti, což samo o sobě dává najevo, že fotbal bavil. Pracovali jsme na dovednostech, které by správný fotbalista měl mít. Ať už je to práce s míčem, přihrávky, střelba nebo osobní souboje. Odehráli jsme 10 soutěžních utkání, ve kterých jsem dohromady nastříleli 174 branek. Nechyběla ani přátelská klání. Nadále pracujeme v poctivé práci, abychom byli dobře připravení na jarní část soutěže. Čeká nás spousta tréninkových jednotek, zimních turnajů a především všichni vyhlížíme zimní soustředění. Závěrem se hodí poděkovat všem dětem, rodičům, klubovému výboru, sponzorům, hospodářům, holkám z bufetu a všem kteří nám zpříjemnili sezónu. Byli jste skvělí, děkujeme,“ trenéři mladší přípravky Radim Smiga a Roman Szász.

Předpřípravka – školička

Tato kategorie oficiálně nehraje žádnou svou soutěž, ale pravidelně se zúčastňuje turnajů, trianglu a zápasů. I u této kategorie je velmi početná skupina dětí a nemusíme mít tudíž strach o naše další ročníky. Kluci a dívky zajíždí na turnaje a pořádáme také přípravné triangly na našem hřišti. U předpřípravky se trenéři snaží učit děti základy fotbalu a hlavně je vše vedeno formou her. Zde také hodnocení trenérů. „Nejmenší kategorie školička. Od září jsme zaznamenali v této kategorii velký nárůst základny. Celkem v této kategorii máme 35 dětí. Školička má tréninky dvakrát týdně. Tréninky probíhají v našem areálu a teď jsme se přesunuli do tělocvičen naší základní školy v Albrechticích. Odehráli jsme také přátelské zápasy proti Karviné a Horní Suché, kde si děti mohly vyzkoušet jaké to je dát si svůj první gól. Teď už se chystáme na dlouhou zimu, kterou strávíme v naší školní tělocvičně a také odehrajeme nějaké zápasy v hale ve Stonavě,“ trenéři předpřípravky Lukáš Hawlasek a Vojtěch Legindi.

Přinášíme Vám i celkové hodnocení šéftrenéra naši mládeže Lukáše Hawlaska. „Máme za sebou půlku sezóny 2023/2024 a my můžeme hodnotit, jak se nám vedlo v oblasti mládeže. Naše mládež má momentálně 6 týmů, ve kterých působí na 120 dětí, což je výborné číslo. Nejmenší školička hraje výhradně přátelské utkání bez soutěžních utkání. Mladší přípravka hraje okresní soutěž, kde se umístila na 5. místě v tabulce, když zaznamenala 174 vstřelených branek. Podobně se prezentovala přípravka starší, která obsadila 4. příčku, když vstřelila 119 branek. Zřejmě nejvíc poutaly pozornost žákovské týmy, které premiérově startovaly v opravdu kvalitní soutěži, jakým bezesporu Krajský přebor je. Mladší žáci se prali opravdu statečně a nakonec z toho je solidní 9. místo, což i pro nás je hezké překvapení. V kategorii starších žáků se budeme v jarní části rvát o záchranu v soutěži. Umístili jsme se na předposledním 13. místě. V obou kategoriích je to pro nás nová zkušenost a věříme, že se po zimní pauze představíme v lepším světle. Zároveň jsme v kategorii starších žáků startovali v okresní soutěži i s B týmem. Tento tým slouží jako výborná herní praxe pro všechny, na které se až tolik nedostalo v Krajském přeboru. Zde hrál tým mixovaný ze starších a mladších žáků a zahráli si opravdu všichni, což je moc fajn. Na závěr je třeba vyzdvihnout počínání dorosteneckého týmů, který poznal hořkost porážky jen v utkání na půdě prvního týmů soutěže Slovanu Havířov. Navíc se náš tým prezentoval solidní hrou. A ty závěrečné duely, které nebyly až tak pohledné kluci stejně přetavili ve tři body. Nakonec je z toho v půlce soutěže hezké 2. místo. Chtěl bych moc poděkovat hlavně trenérům mládežnických družstev za obětavou práci, za jejich volný čas, který dětem věnují, stejně tak rodičům, kteří doprovází své děti, jak na tréninky, tak na zápasy. Dále také vedení klubu za podmínky, které nám připravují. To by nešlo bez sponzorů a hlavně Obce Albrechtice. Všem chci moc poděkovat.“

Na závěr musíme však poděkovat naším trenérům a realizačním týmům u všech týmů za skvělou práci a prezentaci našeho fotbalového oddílu.

V období od ledna do března 2023 proběhne zimní příprava jednotlivých družstev na závěrečné jarní boje a všechny kategorie čeká nespočet utkání a turnajů. Hodně zápasů budr probíhat na naší umělé trávě a již teď srdečně zveme všechny příznivce fotbalu na naše sportoviště. A tým mužů bude v zimní přípravě nastupovat k několika zimní přípravným utkáním a zimním turnajem v Orlové, série přípravných zápasů bude dobrou příležitostí, jak se seznámit, jak s postupem jarní přípravy našeho družstva, tak rovněž i s aktuální formou jiných družstev z blízkého okolí a bude opět jako u ostatních mužstev příjemným zpestřením zimní fotbalové přestávky. A již teď zveme všechny fandy do našich fotbalových ochozů jak na jarní část, tak na zápasy v zimní přípravě. Vše o zimní přípravě jednotlivých týmů se dozvíte na našich internetových stránkach.

Chtěli bychom touto cestou poděkovat všem hráčům, trenérům a realizačním týmům jednotlivých družstev za obětavou práci a zodpovědný přístup k plnění úkolů a chtěli bychom jim popřát hodně elánu i do jarní části soutěže. Dále bychom chtěli poděkovat všem naším příznivcům za projevenou důvěru i podporu. Jelikož takto náročný provoz se neobejde bez patřičného finančního zabezpečení, chtěli bychom poděkovat všem našim sponzorům. V současné situaci klub jen těžce shání finanční prostředky pro naplnění rozpočtu a hlavně finanční pomoc Obce fotbalovému klubu pomáhá vytvářet zázemí pro úspěšnou činnost všech našich družstev. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na řadu dalších sponzorů, kteří nám pomáhají jak finančně, tak při organizaci mistrovských utkání a také jim patří naše poděkování.

Závěrem do nového roku vám všem přejeme především v této nelehké době pevné zdraví, hodně osobních i pracovních úspěchů a ať vás štěstí provází na každém kroku. Pevně věříme, že ke šťastným chvilkám přispějeme i my a po našich utkáních budete odcházet domů spokojeni a s úsměvem ve tváři, a věříme, že i v nové sezóně si najdou čas, aby přišli naše fotbalisty povzbudit.

Těšíme se na vás i v roce 2024!

Za FK Baník Albrechtice, z. s s pěkným pozdravem Marek Chmiel