Velké derby je opět tady! Baník jede v sobotu do Stonavy

Poté, co si Albrechtický Baník připsal v minulém kole další tři body, se svěřenci trenéra Dušana Kohúta představí na půdě soupeře v nejočekávanějším zápase sezóny, a to v sobotu, kdy se odehraje ve Stonavě nejatraktivnějšímu utkání, jaké v této sezóně mohou v 1.A třídě skupiny B příznivci Baníku sledovat. Silná Stonava se nachází před sobotním velkým a prestižním derby na čtvrtém místě, Baník v soutěžní tabulce po třech odehraných utkáních okupuje první příčku. Derby však nemá nikdy favorita, což ukázalo již několik vzájemných střetnutí. Baník však čeká velmi silný soupeř s největším favoritem na postup. Další mistrovské utkání má výkop v sobotu 3. září od 16:00 hodin.

Baník: vítězství nad nováčkem

Baník po třech odehraných utkáních v nové sezóně má na kontě sedm bodů. Baník v úvodním utkání v nové sezóně doma jen remizoval s Jablunkovem 1:1. Poté si přijel pro tři body na hřiště ještě minulé hrajícího mužstva v Krajském přeboru, a to na hřiště Lokomotivy Petrovice za vítězství 0:2. V posledním dosavadním odehraném utkání Baník doma porazil zaslouženě nováčka z Tiché výsledkem 5:2.

Baník tak po třech odehraných utkáních 1. A třídy skupiny B je na 1. pozici se ziskem sedmi bodů a skóre 8:3. Bilance Baníkovců je ze tři utkání – dvě výhry a jedna remíza. Nejlepším střelcem Baníku je Antonín Chumchal se třemi góly.

Stonava: favorit soutěže vyhrál v minulém kole v Horní Suché

To Stonava, která se netají postupem do Krajského přeboru a je největším favoritem celé soutěže na postup vstup do soutěže vyšel. V úvodním utkání doma porazil Lokomotivu Petrovice výsledkem 3:0. Ve druhém utkání však na půdě nováčka z Tiché nečekaně prohrál výsledkem 2:1. Tuto prohru však Stonava napravila v dalším utkání na hřišti dalšího nováčka v Horní Suché, odkud si Stonava odvezla zaslouženě tři body za vítězství 0:4. Novými tvářemi ve Stonavě je brankář Martin Hošťák, hráči Michal Ruisl, René Lipovský, Petr Šiška, Jan Uher, Jakub Hejda, Michal Ristovský, Jan Staško a Filip Jančo. Tým Stonavy tak je pasován na největšího favorita soutěže hlavně, co se týče jmen na soupisce.

Tým Stonavy po svých třech odehraných utkáních se nachází v soutěžní tabulce na 4. místě s celkovým skóre 8:2  a celkovým počtem šesti bodů. Bilance týmů Stonavy je ze tři odehraných utkání – dvě vítězství a jedna porážka. Nejlepším střelcem Stonavy je se dvěma trefami trojice Lukáš Graňák, Miroslav Koďousek a Jan Uher.

Vzájemná bilance: bude se radovat Baník nebo Stonava v tomto dalším velmi prestižním derby?

Z jednadvaceti zápasů, které od sezóny 2010/2011 oba týmy spolu sehrály, se více dařilo Baníkovcům. Baníkovci totiž zvítězili v deseti utkáních, sedmkrát se hrálo nerozhodně a čtyřikrát zvítězila Stonava. V posledním vzájemném střetnutí, které se odehrálo v neděli 17. Dubna 2022 v Albrechticích skončilo lepé pro Baník, který zvítězil výsledkem 3:0. Jak dopadne další vzájemné střetnutí, se dozvíme v sobotu. V sobotu opět půjde, jak to ve vzájemných duelech tohoto velkého derby bývá o velmi těžké utkání. Věříme však, že náš Baník bude úspěšný a zvítězí v sobotním velkém derby.

Předzápasové statistiky:

Poslední vzájemný zápas:

FK Baník Albrechtice – SK Stonava 3:0 (18. kolo I.A třídy sk. B, neděle 17.4.2022)
Branky: 6. Chumchal Antonín, 34. Michejda Vojtěch, 73. Kubiena Petr
FK Baník Albrechtice: Gradek – Žyla D., Kociolek Jakub, Hovůrka, Přeček – Kubiena, Cieslawski, Michejda (85. Kończyna), Vagner (75. Čermák), Izaiáš (75. Grabowski) – Chumchal
SK Stonava: Stach – Mančař, Stanowski, Graňák (61. Szotkowski), Kupczak – Folwarczny (79. Gatnar), Koďousek, Siekiera, Adamczyk (46. Němec) – Egri, Bednář

Poslední zápasy obou soupeřů:

FK Baník Albrechtice – SK Tichá 5:2 (4. kolo I.A třídy sk. B, 28.8.2021)
Branky: 27. a 58. Kociolek Jan, 9. Izaiáš Tomáš, 20. Chumchal Antonín, 51. Hovůrka Jan – 6. Kunčík Lukáš, 41. Janáč Tomáš
FK Baník Albrechtice: Gradek – Šiška (63. Porembski), Hovůrka, Kociolek Jakub, Čermák – Žyla D., Dorozlo (83. Křístek), Vagner, Izaiáš – Chumchal, Kociolek Jan (78. Cyž M.)

SK Horní Suchá – SK Stonava 0:4 (4. kolo I.A třídy sk. B, 27.8.2021)
Branky: 32. Koďousek Miroslav, 45. Bulva Jakub, 59. Uher Jan, 85. Hejda Jakub
SK Stonava: Stach – Hejda, Ruisl, Bulva, Adamczyk (55. Ristovský) – Mančař, Šiška (46. Graňák), Lipovský 64. Kloda), Koďousek (71. Němec), Siekiera – Uher

Vzájemné zápasy obou soupeřů:

Sezona 10/11: STONAVA – BANÍK 0:1, BANÍK – STONAVA 2:0
Sezona 11/12: STONAVA – BANÍK 3:2, BANÍK – STONAVA 2:2
Sezona 12/13: STONAVA – BANÍK 0:3, BANÍK – STONAVA 2:1
Sezona 13/14: BANÍK – STONAVA 3:2, STONAVA – BANÍK 1:1
Sezona 14/15: BANÍK – STONAVA 3:3, STONAVA – BANÍK 3:3
Sezona 15/16: STONAVA – BANÍK 1:4, BANÍK – STONAVA 2:1
Sezona 16/17: BANÍK – STONAVA 1:0, STONAVA – BANÍK 4:1
Sezona 17/18: BANÍK – STONAVA 2:3, STONAVA – BANÍK 2:2
Sezona 18/19: BANÍK – STONAVA 2:3, STONAVA – BANÍK 1:2
Sezona 19/20: BANÍK – STONAVA 2:2
Sezona 21/22: STONAVA – BANÍK 2:2, BANÍK – STONAVA 3:0

Mistrovské utkání 5. kola 1. A třídy skupiny B začíná na stadionu ve Stonavě v sobotu 5. září 16:00 hodin. Neváhejte a přijeďte podpořit Baník v těžkém a důležitém utkání o mistrovské body, uvidíte souboj kvalitních týmů soutěže! Náš tým potřebuje v tomto velmi těžkém a ve velkém prestižním derby vaši podporu! Jde o velké prestižní derby! Na zápas byla nominována trojice sudích Michal Kolarský – Tomáš Boráň – Tomáš Malý. Delegátem utkání FAČR je pan Rostislav Skoč. Jak toto první venkovní mistrovské utkání a velké derby dopadne, Vás budeme samozřejmě informovat i na našem webu a Facebook stránce.