Novým předsedou VV FAČR se stal Petr Fousek

Novým předsedou Výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky byl zvolen Petr Fousek. O jeho zvolení rozhodla Valná hromada v druhém kole hlasování, když obdržel celkově 106 hlasů. 

Osmapadesátiletý dlouholetý funkcionář při volbách na valné hromadě v Nymburce ve druhém kole hlasování porazil bývalého úspěšného reprezentanta Karla Poborského a ve funkci nahradí končícího šéfa Martina Malíka. Fousek získal 106 hlasů, jeho protikandidát 91 hlasů.

Volba předsedy podle očekávání dospěla do druhého kola. V tom prvním ani jeden z kandidátů nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů v české i moravské komoře. Poborský podle předpokladů zvítězil v Čechách a jeho soupeř na Moravě. V druhém kole už rozhodl součet hlasů za obě komory dohromady.

Fousek získal na Moravě 55 ze 70 platných hlasů, zatímco jeho soupeř jen 15 hlasů. Poborský sice zvítězil v Čechách, ale 76 ze 127 hlasů mu ke zvolení nestačilo. Pro Fouska se totiž v české komoře vyslovilo 51 delegátů. Jeden hlasovací lístek byl neplatný.

„Chci poděkovat všem, kteří mi ve své volbě dali hlas, ale pochopitelně i těm, kteří se účastnili procesu, který tomu předcházel. Těm, kteří mě navrhovali a kteří mě oslovovali, abych do kandidatury vstoupil,“ uvedl Petr Fousek bezprostředně po vyhlášení výsledků. 

„Vnímám obrovskou zodpovědnost, která přede mnou leží. Celou řadu problémů českého fotbalu jsme vyslechli, diskutovali. Je to obrovská hora práce, ale nebojím se toho. Pro mě je čest vést největší sportovní svaz v zemi,“ pokračoval Fousek. 

Nový predseda FAČR už je v kontaktu s reprezentačním trenérem Šilhavým, zítra letí na utkání v Itálii a věří v úspěšné vystoupení týmu na EURO 2020.

„Zúčastním se utkání v Itálii, už jsem se spojil s trenérem Jaroslavem ŠIlhavým, chtěl jsem vědět, jak to probíhá na soustředění, jestli je všechno v pořádku. Budeme určitě dál v častém kontaktu, protože Euro je za rohem. Chceme na turnaji uspět,“ uvedl Fousek během tiskové konference. 

Vedle nového předsedy rozhodli delegáti také o zbylých 11 členech výkonného výboru. „Jsem spokojen s volbou, celá řada lidí, o kterých jsme měli představu, že se do výkonného výboru dostanou, se do něj dostala. To je ta proreformní většina, ale už bych to nechtěl rozdělovat,“ řekl Fousek. „Teď po valné hromadě budeme mít krátké zasedání výkonného výboru a řádné zasedání bude v příštím týdnu,“ dodal.

Místopředsedou za Čechy se stal Jan Richter, který poměrem hlasů 71:56 porazil Šmicera. Vítěz Ligy mistrů a další vicemistr Evropy z roku 1996 se tak do výkonného výboru nedostal. Nejprve se ucházel i o nejvyšší post, ale pak kandidaturu stáhl. Na poslední chvíli odstoupil od kandidatury na místopředsedu a člena výboru končící šéf Martin Malík.

Místopředsedou za Moravu byl zvolen Jiří Šidliák. Pozici členů výboru za profesionální kluby obhájili předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda ze Sparty a plzeňský šéf Adolf Šádek. 

Ve výkonném výboru budou mimo jiné i trenér futsalové reprezentace Tomáš Neumann a někdejší generální sekretář FAČR a nynější ředitel prvoligových Teplic Rudolf Řepka. 

Takto vypadá nové složení Výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky na základě hlasování na 23. Valné hromadě FAČR:

  • Předseda: Petr Fousek
  • Místopředseda za Moravu: Jiří Šidliák
  • Místopředseda za Čechy: Jan Richter
  • Předseda řídící komise za Čechy: Martin Drobný
  • Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Nezval
  • Členové za Čechy: Václav Andrejs, Tomáš Neumann, Rudolf Řepka
  • Členové za Moravu: Vladimír Kristýn, Radek Zima
  • Členové za ligu: Adolf Šádek, Dušan Svoboda

Osmapadesátiletý funkcionář v minulosti na asociaci, dříve Českomoravském svazu, zastával několik funkcí. V letech 2001 až 2007 byl generálním sekretářem, později poradcem dřívějšího předsedy Miroslava Pelty. Od roku 1994 se pohybuje v mezinárodních organizacích FIFA a UEFA, naposledy působil jako nezávislý expert pro řecký svaz.

Zdroj: fotbal.cz