FAČR věří v brzký restart soutěží

Fotbalová asociace ČR vítá po celé řadě urgencí z její strany aktuální zprávu ze strany MZČR.

FAČR věří, že jde jen o první důležitý krok, který pomůže částečně napravit aktuální stav spojený s dlouhodobým omezením amatérského sportu v oblasti tělesného a duševního rozvoje zdraví mládeže ale i celé společnosti.

„Po sérii návrhů a aktivitě, kterou jsme jako FAČR společně s celým sportovním hnutím vyvíjeli, je tu konečně pozitivní zpráva a jasný vzkaz směrem k veřejnosti. Věřím, že slova nového ministra zdravotnictví o tom, že sport patří mezi priority jeho resortu budou naplněna i dalšími konkrétními kroky, které budou souviset s restartem amatérského sportu, konkrétně tedy s restartem amatérských soutěží,“ říká předseda FAČR Martin Malík.

FAČR během celé doby pandemie i nouzových stavů vyvíjela maximální úsilí o to, aby se mohla především mládež v rámci všech omezení alespoň částečně udržovat ve fyzické i psychické kondici.

V tomto směru byly postupně spuštěny projekty Trénuj doma, MČR v individuálním tréninku a také projekt Odpískej nudu, který stále úspěšně ještě běží.

„Potkávám se každodenně s mnoha rodiči ale i dětmi, na kterých je reálně vidět jasná apatie z nekončícího stavu, kdy nemohli být fyzicky aktivní. O to více věřím, že právě nyní přišel ten správný impuls, který nás jako společnost vrátí na správnou cestu. Asociace sdružuje kolem 3500 klubů a v reálu nejde jen o číslo, ale především o obrovskou masu lidských příběhů, které potřebují dlouhodobě pomocnou ruku. Věřím, že možnost tréninku ji nabízí a že na ni naváže v rámci veškerých postupných rozvolňování i možnost restartu amatérských soutěží. Nejde zde totiž jen o fyzickou a mentální stránku dětí a veřejnosti, ale také o stránku tolik potřebné socializace, o které se příliš nemluví,“ uzavírá Martin Malík.