Rozhovor s místopředsedou Baníku MUDr. Stanislavem Kowalskim

Na začátku roku přinášíme rozhovor s místopředsedou klubu, ekonomem klubu, dlouholetým členem vedení klubu, velkým nadšencem, srdcařem Albrechtického fotbalu, předsedou Štítu Albrechtic v jedné osobě. Tím zmiňovaným je člověk na právem místě MUDr. Stanislav Kowalski. Rozhovor si můžete přečíst uvnitř článku.

Jaký byl rok 2020 pro klub?

Rok 2020 byl pro albrechtický fotbal díky koronavirové pandemie nenormální. Jarní část sezóny 2019-2020 se neodehrála, sezóna byla zrušena. V létě zahajujeme přípravu na novou fotbalovou sezónu 2020-2021. Odchází trenér Nešpor, kterého nahrazuje Dušan Kohút, člověk, který do albrechtického fotbalu přichází už po několikáte. V srpnu absolvujeme 47. ročník Štítu Albrechtic v Albrechticích v Jizerských horách, který vyhráváme. Začíná podzimní část fotbalové sezóny, která se rovněž nedohrála z důvodu druhé vlny pandemie. Poslední zápasy už hrajeme bez diváků, dochází k úplnému uzavření sportoviště. Obdobná situace byla i u mládežnických mužstev.

Pojďme postupně. Co A mužstvo? Kde vidíte hlavní důvody toho že se áčku daří?

Mužstvo mužů, které hraje 1.a třídu začíná podzimní část sezóny 2020-2021 skutečně impozantně. Výsledky předčily očekávání členů výboru a myslím, že i našich věrných fanoušků. Příčinu úspěchu vidím především v dobře odvedené práci trenéra Radka Nešpora, kterému patří velký dík. Došlo rovněž k posílení kádru vhodnými akvizicemi, v neposlední řadě se na výsledcích podepisuje i trenér Kohút.

Je ještě něco v souvislosti s áčkem z čeho máte radost?

Radost mám samozřejmě i z toho, že A mužstvo tvoří perfektní kluci, kteří dohromady vytvořili super kolektiv.

Jaké očekáváte jaro v 1.A třídě? Myslíte si, že sezóna normálně začne? V podstatě sezona by měla začít 6. března, takže pořád je relativně ještě čas…

Dnes velice těžce můžeme předpovídat, zda jarní část sezóny začne v plánovaném termínu. A co očekáváme od A mužstva? Že budou pokračovat v dobrých výsledcích, budou předvádět pohledný fotbal, za který se nebudeme muset stydět

Umíte si představit, že by se i letos soutěž nedohrála?

Může se stát, samozřejmě si to nikdo nepřeje, že se nedohraje ani letošní sezóna. Už jsme měli začít s tréninkem, což zatím není možné. Pak by se měly dohrát čtyři kola podzimní části a samozřejmě třináct kol části jarní. Měl by nás rovněž čekat 48. ročník Štítu Albrechtic v Lesních Albrechticích. Termín ještě upřesněny není. Co bude a kdy bude uvidíme. Budeme doufat, že celý program bude realizován.

Albrechtický klub nemá jen A mužstvo. Pojďme k mládeži. Ta funguje jak?

Co se týká mládežnických družstev, tak je třeba konstatovat, že nám rovněž dělají velkou radost. Je to zásluha Lukáše Hawlaska a celého kolektivu mládežnických trenérů. Všem moc děkuji. Jedna obava přece jenom je. Momentálně máme cca 100 mladých fotbalistů, kteří místo na hřišti tráví čas nuceně u počítačů. Vrátí se nám zpět k fotbalu? Doufejme, že ano.

Co fotbalový areál Albrechtic? Je v něm něco nového?

Značných změn doznal celý areál albrechtické kopané. Díky obecním dotacím došlo k demolici budovy starého bufetu, nový bufet je zřízen v budově hlavní. Proběhla oprava sociálek, sprch, zateplili jsme plášť budovy. Zábradlí kolem hlavního hřiště je rovněž vyměněno. Dík patří firmě pana Kocha, pana Křižánka a všem ostatním,kteří přiložili ruku k dílu.

Co říci závěrem?

Závěrem chci poděkovat členům výboru FK Baník Albrechtice za obětavou práci, rovněž děkuji správcům, hospodářce a všem fanouškům za celoroční přízeň. Děkuji všem trenérům, rodičům, prostě všem, kterým osud albrechtického fotbalu leží na srdci. Do nového roku přeji všem především pevné zdraví, štěstí a pohodu.