Zimní posila Baníku Erik Szmek: Všichni tady žijí fotbalem a je to strašně znát

V tomto týdnu představil Baník první posilu pro jarní část soutěže. Z mužstva TJ Milíkov přichází ofenzivní hráč, a to třiadvacetiletý Erik Szmek (na snímku v dresu TJ Milíkov). O jeho fotbalové historii, filosofii hry, o průběhu dosavadní zimní přípravy, ale i osobních cílech jsme si s Erikem popovídali. Jak odpovídal, se dozvíte uvnitř článku.

Eriku, odkud pocházíš a jaká je Tvá dosavadní fotbalová kariéra?

Pocházím z Bystřice, nedaleko Třince. V Bystřici také začala má fotbalová kariéra. Fotbal hraji zhruba od 5 let. V kariéře jsem prošel kluby jako Bystřice, Třinec, Oldřichovice, Milíkov a Albrechtice budou mým pátým klubem. Měl jsem nakročeno k více přestupům, ale většinou to ztroskotalo na zraněních nebo na vnitřním pocitu setrvat v daném klubu.

Od začátku přípravy jsi s týmem. Jak se cítíš, jak na Tebe působí klub a celkově zázemí?

Když začnu od konce otázky, tak zázemí je tady neuvěřitelné. Všichni tady žijí fotbalem a je to strašně znát. Starají se tady o nás, máme vše co potřebujeme. Neskutečně si toho vážím. Co se týče přípravy, tak je to pro mě určitý skok, zejména po fyzické stránce, ale věřím, že se brzy dostanu do tempa.

Jak se zrodil Tvůj přesun do Baníku a proč jste si vybral zrovna náš klub?

V létě jsem se potkal na jednom turnaji s Markem Chmielem a Mariánem Chmielem. S Markem se známe už poměrně dlouhou dobu, zejména ze školních turnajů, které jsme jako žáci havířovských škol hráli právě v Albrechticích. Marek se mě zeptal, kde momentálně hrají a jestli bych to ne chtěl zkusit v Albrechticích. Tehdy v létě to ještě nešlo, ale teď v zimě jsme se domluvili. Dělám v životě věci, tak jak je cítím a teď věřím, že jsem na tom správném místě, který mě nejen z fotbalového hlediska, ale i z osobního, může posunout v životě dál.

Věděl jsi něco o Baníku, než si do Albrechtic přišel?

Určitě. Jak jsem psal výše, zejména díky školním turnajů, poté jsme s bystřickým dorostem hráli zimní turnaj v Albrechticích, ale hlavně, když jsem nastupoval za Bystřické áčko. Tehdy jsem proti Albrechticím odehrál, i jeden zápas a dál jeden ušmudlaný gól (smích). Baník znám moc dobře a těším se na tuhle výzvu.

Znal ses se s někým z kabiny po příchodu na první trénink a jak se ti pozdává parta v kabině?

Osobně jsem znal pouze Marcina Žylu. Trénovali jsme chvíli spolu za Třinec. Na podzim chytal u Vás Kuba Revaj, a to je můj skvělý kamarád. Co se týče party v kabině, tak je tady perfektní kolektiv. S klukama je sranda a opravdu se mi tady líbí.

Jak ty osobně hodnotíš dosavadní zimní přípravu pod trenérem Radkem Nešporem?

Příprava je samozřejmě náročná, ale vím, že z té zimní přípravy těžíme všichni celý rok. Proto vím, jak je to důležité. Trenér je rázný, ale spravedlivý. Jsem opravdu rád a vážím si toho, že můžu pracovat a zlepšovat se pod ním.

Když netrávíš čas fotbalem, co je ve volné chvíli Tvým největším koníčkem?

Volného času popravdě moc nemám. Na prvním místě je u mě rodina, přátelé a práce. Pracuji už nějakou dobu v pojišťovnictví a opravdu mě to baví. Fotbal je moje vášeň a dělám to, protože tenhle sport miluji. Občas si zahrají tenis a nebo trávím čas s přáteli.

Je nějaký hráč, jehož hru obdivuješ, nějaký fotbalový vzor?

Co se týče dřiny, tak je to určitě Cristiano Ronaldo. Obdivuji také Lionela Messiho, ale od malička je mým vzorem Zlatan Ibrahimović.

Jaro tedy strávíš v Baníkovském dresu. Jaké si pro druhou polovinu sezóny dáváš osobní cíle a s čím přicházíš do Albrechtic?

Kádr je široký a kvalitní. Kluci jsou šikovní a chtěl bych zamakat o místo v základní sestavě. Vím, proč jsem tady a věřím, že týmu svými schopnostmi pomůžu co nejvíce. Jsem téměř dvoumetrový útočník, takže vím, čím budu týmu co nejvíce platný.

Závěrem našeho rozhovoru. Máš nějaký vzkaz pro fanoušky Baníku?

Na podzim jsem byl na jednom domácím zápase Baníku a opravdu se těším na zápasovou atmosféru. Chtěl bych jim vzkázat, ať jsou tady pro nás v těch nejlepších momentech, ale zároveň ve chvílích, kde je budeme nejvíce potřebovat. Kvůli ním fotbal hrajeme a jsou naším dvanáctým hráčem.

Děkuji za rozhovor Eriku a přeji, ať se ti tady u nás v Albrechticích líbí a také daří.

Rovněž děkuji a těším se na společné úspěchy.

Zdroj foto: Facebook TJ Milíkov

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *