FAČR spustila licenční systém neprofesionálních klubů

Pro kluby z neprofesionálních soutěží byl na začátku srpna spuštěn licenční systém, který na základě objektivních kritérií ohodnotí fungování klubu příslušným stupněm kvality od nejnižší grassroots úrovně, přes bronzovou, stříbrnou, až po nejvyšší zlatou úroveň.

Nově spuštěný systém pro neprofesionální kluby je rozdělen do sedmi částí, z nich šest je bodově hodnoceno. Sekce SOUTĚŽE hodnotí počet týmů klubu zapojených do soutěží FAČR, kritérium POČET HRÁČŮ počítá každého jednotlivého hráče klubu, sekce TRENÉŘI hodnotí počet aktivních trenérů, ale i jejich dosažené trenérské vzdělání, v části INFRASTRUKTURA budou kluby zadávat údaje o sportovištích a zázemí, které mají k dispozici, AKCE A AKTIVITY bodují doplňkovou činnost klubů, jako jsou kempy pro děti, turnaje, náborové akce nebo vzdělávání trenérů, poslední kritérium SPOLUPRACUJÍCÍ SUBJEKTY pak hodnotí, jak aktivní je klub ve spolupráci například s místní samosprávou, školami a dalšími subjekty.

,,Snažili jsme se systém nastavit tak, aby byl co nejspravedlivější a dokázal objektivně ukázat, jak který klub funguje. To mohou ocenit i samotné kluby a využít systém k dalšímu zlepšování jejich činnosti, aby se dostaly na vyšší úroveň hodnocení. Systém může sloužit i ke zdravému soutěžení mezi kluby, ale zároveň i jako přehled o klubech pro veřejnost. Vyplnění nebude pro kluby nijak složité, v prostředí IS systému na to stačí zástupci klubu přibližně 20 minut, povinné vyplnění bude vždy do konce srpna daného roku, aktualizace údajů pak bude možná vždy v zimní přestávce daného ročníku,“ přiblížil důvod spuštění a fungování systému Michal Blažej z Grassroots oddělení FAČR, jeden z tvůrců systému.

,,Licenční systém neprofesionálních klubů byl jedním z dalších důležitých bodů strategického plánu FAČR do roku 2020, který jsme poprvé prezentovali na 1. Národní Grassroots konferenci v roce 2016, a který se podařilo v poslední době přivést k životu. Jeho vývoj trval delší dobu, ale věříme, že splní to, co od něj očekáváme a bude jedním z nástrojů, který bude pomáhat zlepšovat fungování našich klubů, které jsou základním stavebním kamenem fotbalu. Tento náš krok byl velmi kladně hodnocen i ze strany UEFA, která podobné hodnocení provádí pro jednotlivé asociace a my jsme se z tohoto jejich systému také částečně inspirovali,“ doplnil Otakar Mestek, vedoucí Grassroots oddělení FAČR.

Licenční systém neprofesionálních klubů mohou vyplnit zástupci klubů, kteří mají přidělenu roli administrátora v IS systému FAČR, přehled hodnocených klubů je pak veřejný.

VSTUP DO SYSTÉMU ZDE…

Odkaz na článek ZDE

Zdroj: mujfotbal.fotbal.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *