Rozhovor s novým šéftrenérem mládeže Radimem Smigou

Od nového roku 2022 došlo na postu šéftrenéra Albrechtické mládeže ke změně. Na postu šéftrenéra mládeže skončil Lukáš Hawlasek a vystřídal ho Radim Smiga, který rozhodně není pro fanoušky Albrechtic neznámou tváří. V klubu působí od svých mladých let jako hráč, poté přešel na dráhu trenéra a funkcionáře, jak zmínil v rozhovoru. Přinášíme Vám tak povídání s novým šéftrenérem mládeže Baníku. Celý rozhovor se skvělým trenérem i člověkem na správném místě najdete níže.

Jak došlo k tomu, že se stal šéftrenérem mládeže?

Dozvěděl jsem se, že končí Lukáš (Lukáš Hawlasek). Jeho rozhodnutí plně respektuji. Bavili jsme se jestli bych to nechtěl dělat místo něj. Chvilku jsem váhal, ale nebylo o čem. Albrechtické mládeži chci pomáhat i nadále. Doufám, že minimálně, tak dobře jako Luki.  K němu samotnému osobně doufám, že mu fotbal bude chybět a do pár sezón ho budeme mít zase mezi sebou.

S jakými vizemi vstupuješ do této pozice?

Ještě jsem o tom pořádně nepřemýšlel. Základem bude pracovat stejně jako tomu bylo doposud.

Jaká je Tvoje vize ve výchově mládeže a v práci s mládeží obecně?

Nechat děti hrát, učit je individuálním dovednostem, jako je práce s míčem, první dotek s míčem apod.. Důležité je, aby se dítě u nás cítilo dobře. Je třeba mít na mysli, kde patříme, kde jsou naše hranice. Žádnou velkou vědu bych v tom nehledal.

V Albrechtickém klubu nevykonáváš práci jen šéftrenéra, ale máš i více funkci. Můžeš prozradit jaké?

Momentálně jsem hlavním trenérem u starších žáků, zároveň pokladníkem a členem výboru.

Dají se tyhle všechny věci vůbec časově stíhat?

To nám ukáže čas. Neměl by to neměl být velký problém. Doufám, že to zvládnu.

Máš tak přehled ze všech stran. Kluby funguje na dobrovolné bázi všech se dá říci na velmi dobré úrovni. Kdo podle Tebe má na tom největší zásluhy?

Náš klub funguje, jako taková fotbalová rodina. Kdo může, snaží se pomoct. Od správce až po předsedu. A to je super! Jsem rádi, že nás ve všem podporuje naše Obec, bez ní by tady fotbal asi nebyl. Samozřejmě i další lidi jako MUDr. Kowalski Stanislav, David Pikoń, Roman Miczka a další a další. Mohl bych tady jmenovat do nekonečna, je to spousta jmen.

Teď zpět k mládeži. Jak hodnotíš vystoupení a umístění mládežnických mužstev Albrechtic?

Umístění není pro mě důležité, tudíž skoro ani nevím, kdo se jak umístil. Jak už jsem psal výše. Důležité pro nás je, aby děti chodily poctivě na tréninky a makali na sobě. Hráli hodně zápasu a zlepšovali svoje individuální dovednosti.

Jaké jsou cíle do druhé poloviny sezony?

Pořád se zlepšovat. Od ledna začaly opět všechny kategorie trénovat pod dohledem všech trenéru. V únoru nás snad po roční odmlce bude čekat soustředění. Určitě se všichni těšíme. Pak se budeme opět zdokonalovat v našich domáckých podmínkách. Doufám, že se nám rozběhnou naše jarní kola soutěží.

Jak velkou máme členskou základnu a kde probíhají tréninkové jednotky všech kategorií?

Momentálně máme registrovaných něco kolem 120 děti. Jsou rozdělené do 5 kategorií. Doufám, že s nám k tomu ještě do budoucna podaří přidat i dorost. Všechny tréninky probíhají v našem krásnem areálu (2 travnatá hřiště a 1 s umělým povrchem) plus v zimním období v naší a stonavské tělocvičně.

Jsou všechny kategorie dostatečně trenérsky obsazeny?

Samozřejmě, že každá ruka i noha je vítána, ale zatím si vystačíme s tím co máme.

Na co se zaměřují trenéři v tréninkovém procesu všech mužstev?

Jak už jsem několikrát zmínil, určitě na zlepšování každého jedince. Jeho individuálním dovednostem – vedení míče, přihrávka, zpracování, zakončení. Samozřejmě dbáme i na fotbalovou fair play.

Jak probíhá nábor do našeho klubu? Mohou rodiče přivést děti kdykoliv v průběhu roku?

Standardně se snažíme dělat náborové dny, kde se snažíme nalákat nové děti do našeho klubu. Dělá se ukázkový trénink s pár cvičeními, abychom kluky, ale i holky nalákali do našeho prostředí. Co si pamatuji, tak za Lukáše, se dělal i dětský den spojený s místní školkou. Určitě bych chtěl, aby všechno pokračovalo i nadále. Rodiče samozřejmě můžou své ratolesti vodit i v průběhu roku, nikoho nevyhodíme. Trenéři rádi se vším seznámí, poradí. Samozřejmě se nemusí bát kontaktovat mou osobu a na cokoliv se zeptat.

Teď otázka ohledně momentální doby. Projevil se covid v naši mládeže?

Každá pauza uškodí a určitě se projevila i u nás. Vždycky je lepší být v plné zátěži, jak už tréninkové, tak i zápasové. Doufám, že už to je za námi a budeme moct fungovat bez problémů.

Máme dostatek hráčů/hráček v každém ročníku nebo se potýkáte v této době s úbytkem? 

Hráčů není nikdy dostatek, ale myslím si, že mládež máme solidně zalidněnou.

Jsou i takové děti, které se po covidu třeba nevrátili?

Možná se pár případu najde, ale úplně přesně jsem to v kategoriích nesondoval. Každopádně všichni, kteří se takhle rozhodli, mají možnost se kdykoliv vrátit.

A na závěr. Kde bys rád viděl celkově klub příští sezonu, za 5 let a třeba za 10 let? Co bys sis přál do budoucna v albrechtickém fotbale?

Nerad dělám takové prognózy. Snažím se pracovat ze dne na den. Zvláště v téhle době, kde není úplně jisté co bude zítra. Určitě ať klub funguje minimálně tak dobře, jako doposud.

Rok 2021 je takřka minulostí. Jak moc náročný bude rok 2022 dle Tebe?

Z pozice šéftrenéra určitě náročnější, ale mám rad nové výzvy, zkusím se s tím vypořádat.

Chceš závěrem něco vzkázat?

Všem kteří nás doteď podporovali – fanoušci, rodiče sponzoři a další, ať v tom pokračují. Myslím si, že si to celý klub zaslouží. Jde vidět, že jdeme dobrým směrem.

Děkuji Ti, Radime, za rozhovor a za práci, a všechno okolo co pro albrechtickou mládež děláš, přeji ti hodně štěstí jak ve sportovním tak osobním životě

Také děkuji.