Rozhovor s vedoucím mužstva Mariánem Chmielem

Vedoucí mužstva. Za těmito dvěma slovy se skrývá spousta práce, kterou divák v hledišti nevidí. Ale bez lidí na této pozici by fotbalové mužstvo prakticky nefungovalo. V Albrechtickém fotbale zastává tuto důležitou funkci vedoucího mužstva a nejen tuto funkci, ale i funkci správce areálu již několik let Marián Chmiel. Zeptali jsme se ho na několik zajímavých otázek. Celý rozhovor s naším skvělým vedoucím mužstva Baníku i člověkem najdete níže.

Mužský tým skončil těsně pod medailovými příčkami. Jak jste si v klubu vyhodnotili uplynulý podzim?

Vždy to může být lepší, ale s podzimem jsme spokojení. Před sezonou odešel Michal Kvapil do divizního Bohumína a zranil se v přípravě Jindra Klus a Peťa Čermák, tak jsem měli menší obavy, ale kluci zvládli toto oslabení, což potvrdil hlavně závěr podzimu, když jsme z šesti utkání, pět vyhrály a remizovali jednou doma s lídrem z Řepiště, kdy jsme byli více než vyrovnaným soupeřem. Takže jak jsem již zmínil. S podzimem panuje spokojenost.

Máte ambice se porvat o postup anebo jste v tomto směru skromnější? Utáhl by finančně klub vyšší soutěž?

Ambice k fotbalu patří a myslím si, že v Albrechticích by bylo načase začít dělat pokroky, aby muži hráli aspoň ten krajský přebor. Co se týče financí, povím to tak, náš finanční „boss“ Standa Kowalski (Mudr. Stanislav Kowalski), nás informuje o stavů financí. Co nato  říct? Je to jak na houpačce, v dnešním kovidovém období, ale nějak by se to zvládlo.

Hodláte přes zimu posílit hráčský kádr A mužstva?

Jednáme s případnými posilami. Sám za sebe bych byl rád, kdyby se uzdravili hráči na marodce, máme tam tři borce a tím pádem by se podařilo dostatečně nahradit odchody, kterých bude jen zřídka. Co se týče příchodu, tak vše je momentálně ve stadiu jednání. Mohl bych říct jména, ale necháme to až po přípravě, kdy by mělo být vše dohodnuto a samozřejmě hlavní slovo má trenér. Záleží však hlavně vše na finančních prostředcích .

Jak bude probíhat zimní příprava A mužstva?

Vše je domluveno. Příprava je naplánována. Pracoval jsem na tom s trenérem a Markem (můj syn). Vše je na našich stránkách klubu. Trénovat budeme v domácích podmínkách na naši umělé trávě .

Jaké jsou vztahy s obci? Stále cítíte maximální podporu?

Otázka je spíše na vedení klubu. Ale co se týče spolupráce s obcí .Je to historie – fotbal, hasiči, rodina a škola a ostatní spolky mají od obce velkou podporu . Lidé si musí uvědomit, že je těžká doba a u nás ve fotbale hraje okolo 120 děti. Snažíme se pro ně dělat, co nejvíce a bez podpory a samozřejmě financí, to v dnešní době nejde. Poděkování, tak patří celému vedení obce.

V Albrechticích je prioritu mládež. Jak se vám líbí výsledky mládežnických týmů?

Co se týče mládeže, tak to jde trochu mimo mě. Ale dobře, zhodnotím to. Tak zaprvé odchází, jak určitě víte Lukáš Havlasek jako šéftrenér mládeže. Opravdu Velké Poděkování. Lukáš, ale končí jako šéftrenér mládeže, ale vedení klubu a samozřejmě po ruce i mládeží bude k dispozici dále, a jak jej znám, bude chtít, tak jak my všichni v klubu, aby to fungovalo a mělo to smysl . Novým šéftrenérem mládeže bude Radim Smiga, který má plnohodnotnou podporu. Poděkování však patří samozřejmě i všem trenérům mládeže, kteří odvádějí skvělou práci.

Je vůbec reálné mít v dnešní těžké době zpět dorost? Jak těžké je bojovat na severní Moravě a ve Slezsku o děti?

Dorost je sen a, přání všech u nás v klubu. Jelikož dorost je návaznost našich šikovných odchovanců až do A mužstva. Věřím, že se to pro další sezónu podaří, když to teď nevyšlo. No a jak se daří, co se týče děti přivézt k fotbalu. V dnešní době kovidové je úbytek děti v našem okolí v jakékoliv sportu, a to nejen fotbalu. U nás však máme štěstí, že jsou kolem mládeže srdcaři a lidé, co dělají nad rámec svých povinností, a tak až na ten dorost se dá říci, máme všechny kategorie hojně obsazeny.

Působíš v pozici vedoucího mužstva a zároveň jsi členem výkonného výboru a plus správcem areálu. Co všechno ses naučil? V čem Tě to nejvíce obohatilo a s kým nejčastěji spolupracuješ?

No to je těžká otázka, v čem mě to obohatilo. Řeknu to, tak. Díky fotbalu jsem poznal hodně lidí a míst v celé České republice. Naučil jsem se jednat s lidmi. Poznal jsem hodně skvělých lidí, od fotbalistů až po funkcionáře.

Proslýchá se zájem o Tvojí osobu z jiných klubů. Jak moc je to aktuální? 

Upřímně řeknu, že jsem měl a mám nabídky z okolí, ale já jsem srdcař. Baník mi hodně přirostl k srdíčku. Lidé kolem klubu a samozřejmě i fanoušci.

Co chystáte v klubu do budoucna? Jaké máte plány?

Chystáme jako obvykle vše, aby hrálo a zpívalo (úsměv). V tom roce se blíží u nás Štít. Hlavní plán je? To co jsem zmiňoval výše, a to založit dorost a udržet kvalitu v mládeži. Chtěli bychom opět zrenovovat, už tak náš pěkný fotbalový areál. To myslím – vybudovat altán s kvalitním posezením, dokončit rekonstrukci budovy plus jeho vnitřního zázemí (šatny a zasedací místnost), vyměnit a dodělat zbytek nového oplocení, kde nám to chybí. Jeden plán, ale to do blízké budoucnosti je zrealizovat další vybudování kabin pro mládež. Vše je to však o finančních možnostech.

Nedávno se podařilo celý areál se zázemím zrekonstruovat. Co k tomu říct? A maté třeba ohlasy směrem i k fanouškům? 

To co se podařilo v našem areálu za poslední období je neskutečné krásné a účelné. Zavlažovací systém na hlavním hřišti, sprchy a toalety v kabinách pro fotbalisty, toalety pro veřejnost, zábradlí kolem celého hlavního hřiště a část oplocení areálu. Nové dveře, okna budovy, zateplení fasády, kompletní rekonstrukce travnatých ploch. Dále se vybudovala nová naše malá hospůdka, demolice a rekonstrukce umělé trávy, nákup sportovních věci a oblečení, elektronické vybavení atd.. Samozřejmě tohle hlavně vše za přispění obce v čele se starostou Ing. Jindřichem Febrem. Dále pak firma Farma Stonava, firma DK-plant, Mudr. Stanislav Kowalski, David Pikoń, Ing. Marek Kloza a samozřejmě celý výbor klubu se sekretářem Ing. Gustav Guńka za vyřízenou ne jednu dotací z FAČR, NSA, ministerstva a Moravskoslezského kraje. Velké poděkování. Ohlasy jsou u většiny pozitivní. Jsou lidé, co to ocení a samozřejmě, i kteří mají jiný názor.

Co říct závěrem? Máš i ty nějaké osobní přání?

Závěrem bych chtěl všem poděkovat. V kabině je výborná parta. V realizačním týmu fungujeme také v pohodě. O areál a stav hracích ploch obou hřišť se starají Jenda Holain a Martin Rzymanek a o ostatní věci se starám já a můj syn Marek. Samozřejmě poděkovaní patři všem, co se starají dále v klubu a také vedení klubu. Ještě bych chtěl poděkovat paní Růžence Klemensové za dlouholetou spolupráci v našem klubu. Byla to nejlepší hospodářka a taková naše fotbalová máma. Moc díky. A co se tyče přání, tak moje osobní přání je, ať máme krásný areál, mládež ať je na dobré úrovni, muži v krajském přeboru a soupeři a fanoušci cizích klubu, ať k nám rádi jezdí. Všem přeji hlavně pevné zdraví.

Moc děkuji za rozhovor.

Také děkuji.