Nové opatření MZ, ukončení amatérských fotbalových soutěží?

Amatérský sport se s mírným rozvolněním prakticky vrací zpět do doby v nouzovém stavu.

Připomeňme si, že podle mimořádného opatření MZ z 6.4.2021 mohli amatérští organizovaní sportovci v rámci spolkové činnosti začít sportovat od 12.4.2021 na venkovních sportovištích v maximálním počtu 20 osob a na vnitřních sportovištích v počtu 10 osob.

Sportovní prostředí se tak minulý týden začalo v masovém měřítku chystat na návrat zpět na sportovní kolbiště a zastřešující organizace začaly plánovat návrat k soutěžním utkáním.

Restart tréninkového procesu uvítal i předseda FAČR Martin Malík, který v reakci na vydané opatření ministerstva zdravotnictví sdělil, že věří i v brzký restart amatérských soutěží.

Ty byly přerušeny 12.10.2020 původně na dobu 14 dnů, ovšem s prodlužujícím se nouzovým stavem se tato doba protáhla až na současných šest měsíců!

Pondělní upravené znění mimořádného opatření dále restart soutěží neumožňuje a je již prakticky jisté, že k němu nedojde ani v další fázi rozvolnění. Ta by měla podle všeho přijít za 14 dní, a to po vyhodnocení současných opatření.

Lze tedy predikovat, že plnohodnotné rozvolnění pro fotbalové prostředí může nastat až v průběhu května, přičemž v jeho rámci potřebují kluby a hráči minimálně třítýdenní čas na přípravu.

Na samotné dohrání soutěží by tak zbývaly nejvíce čtyři červnové víkendy, ve kterých již není možné soutěže alespoň v minimálně požadovaném zápasovém množství dokončit.

Stejně jako v loňské sezóně se tedy nebude v amatérských fotbalových soutěžích postupovat, či sestupovat i v letošní sezóně, a to i přes úpravu soutěžního řádu pro zachování jejich prostupnosti.

Ovšem ani podmínka v podobě odehrání minimálního počtu více než 50 % zápasů nebude letos naplněna, nedohraná zůstanou i všechna zbývající podzimní utkání. Ambiciózní celky tak znovu zůstanou před branami postupu, doufat mohou pouze při doplňování soutěží z důvodu odhlášení stávajícího účastníka.

Zklamání tak dozajista zavládne na Letné, kde B-tým Sparty již podruhé v řadě nepostoupí do 2. ligy. Naopak radost může zavládnout například v druholigovém Vyšehradě, kterému by se v případě nedohrání amatérských soutěží automaticky zachovala ligová příslušnost.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví, FAČR, Ruik.cz