Velké derby je opět tady! Baníkovci jedou v sobotu do Stonavy

Poté, co si Albrechtický Baník připsal po devíti utkáních první jarní porážku, kterou utržil doma se Starým Městem, se svěřenci trenéra Radka Nešpora představí na půdě soupeře v nejočekávanějším zápase sezóny, a to v sobotu, kdy se odehraje ve Stonavě nejatraktivnějšímu utkání, jaké v této sezóně mohou v 1.A třídě skupiny B příznivci Baníku sledovat. Silná Stonava se nachází před sobotním velkým a prestižním derby na druhém místě, Baník v soutěžní tabulce okupuje sedmou příčku. Derby však nemá nikdy favorita, což ukázalo již několik vzájemných střetnutí. Baník však čeká velmi silný soupeř s nejlepším střelcem soutěže. Jedenácté jarní mistrovské utkání má výkop v sobotu 1. června od 17:00 hodin.

Baník: nejhorší výkon a první prohra v jarní části

63 dní. Tak dlouho trvala spanilá jízda Baníku, který v jarní části v mistrovských utkáních 1.A třídy nepoznal přemožitele. To se změnilo minulou neděli, kdy se albrechtičtí fotbalisté představili na domácí půdě proti Starému Městu u Frýdku-Místu. Utkání rozhodly standardní situace, když se z nich hosté prosadili třikrát. Baník přesto, i když vedl 1:0 podal nejhorší výkon jara a prohrál zaslouženě 1:4. Staré Město tak jako první obralo na jaře Baník o všechny body. Jedinou branku Baníku ve velmi nepovedeném utkání vstřelil Jindřich Klus.

Baník tak po deseti kolech jarní části 1. A třídy skupiny B je na 7. pozici se ziskem dvaatřiceti bodů a skóre 41:37. Bilance Baníku je z třiadvaceti utkání – devět výher, pět remíz a devět porážek. Nejlepším střelcem Baníku je Antonín Chumchal s třinácti góly.

Stonava: prohrou ve Smilovicích se první místo vzdaluje

Největší rival Baníku zažívá povedenou sezónu, a že Baníkovce nečeká na hřišti sousední obce nijak snadná práce, dosvědčuje pohled na soutěžní tabulku. Tým kolem trenéra Karla Sochory totiž bojuje o prvenství v soutěži a o postup do vyšší soutěže. O celkové prvenství bojují Stonavští s Bystřicí, kterou doma porazili v předminulém kole a dotáhli se na ní na tři body, ale v minulém kole Stonava prohrála nečekaně na hřišti Smilovic, bojujících o záchranu 1:3 a Bystřice si tak vzala šestibodový náskok zpět. Jinak Stonava na jaře porazila Staré Město (1:0), Jistebník (2:1), Dobratice (3:2), zmíněnou Bystřici (2:1), vyhrála v Lučině (2:4), v Libhošti (1:4), v Orlové (1:3). Jinak Stonavští remizovali v Jablunkově (1:1) a prohráli doma s Vratimovem (0:2) a již ve zmíněném utkání v minulém kole ve Smilovicích (1:3).

Tým Stonavy tak po třiadvaceti odehraných utkáních nachází v soutěžní tabulce na skvělém 2. místě s celkovým skóre 45:29 a celkovým počtem šestačtyřiceti body. Bilance týmů Stonavy je z třiadvaceti odehraných utkání – čtrnáct vítězství, čtyři remízy a pět porážek. Nejlepším střelcem Stonavy a zároveň celé soutěže je kanonýr Josef Zoller s pětadvaceti trefami.

Vzájemná bilance: bude se radovat Baník nebo Stonava v tomto dalším velmi prestižním derby?

Ze sedmnácti zápasů, které od sezóny 2010/2011 oba týmy spolu sehrály, se více dařilo Baníkovcům. Baníkovci totiž zvítězili v osmi utkáních, pět se hrálo nerozhodně a čtyřikrát zvítězila Stonava. V loňském ročníku byly k vidění výsledky 2:3 pro Stonavu (na podzim v Albrechticích) a 2:2 (na jaře ve Stonavě). V posledním vzájemném utkání vyhrála v podzimní části v Albrechticích Stonava výsledkem 2:3, když otočila z 2:0 na 2:3. Baník tak má svému soupeři co vracet. V sobotu však půjde, jak to ve vzájemných duelech tohoto velkého derby bývá o velmi těžké utkání. Věříme však, že náš Baník bude úspěšný a zvítězí v sobotním velkém derby.

Předzápasové statistiky:

Poslední vzájemný zápas:

FK Baník Albrechtice – SK Stonava 2:3 (12. kolo I.A třídy sk. B, neděle 21.10.2018)
Branky: 18. Kubiena Petr, 23. Chumchal Antonín – 48. Zoller Josef, 71. Žebrok Jan, 88. Mančař Tomáš
Baník Albrechtice: Mato – Žyla D., Dorozlo, Hovůrka, Vagner – Pařík, Kvapil, Kociolek Jakub, Kubiena – Antonín (71. Izaiáš), Chumchal
SK Stonava: Gaszczyk – Mančař, Zielonka, Graňák, Žebrok – Němec (64. Káňa), Stanowski (53. Kloda), Dittrich, Zahatlan (82. Mičík) – Ristovský, Zoller

Poslední zápasy obou soupeřů:

SC Smilovice – SK Stonava 3:1 (24. kolo I.A třídy sk. B, 26.5.2019)
Branky: 29. Samek Miroslav z pok. kopu, 51. Opluštil Jan, 62. Míra Lukáš – 32. Zoller Josef
SK Stonava: Gaszczyk – Kloda, Stanowski, Zielonka, Káňa (72. Chalupa) – Mančař, Dittrich, Graňák, Žebrok, Němec (59. Martikán) – Zoller

FK Baník Albrechtice – 1.SC Staré Město 1:4 (24. kolo I.A třídy sk. B, 26.5.2019)
Branky: 29. Klus Jindřich – 57. a 64. Papaj Daniel, 47. Střalka Kamil, 92. Glembek Přemysl
Baník Albrechtice: Laurenčík – Pařík, Kociolek Jakub, Vagner, Izaiáš (60. Hovůrka) – Kubiena, Klus, Žyla M., Dorozlo, Chumchal – Antonín (57. Kvapil)

Vzájemné zápasy obou soupeřů:

Sezona 10/11: STONAVA – BANÍK 0:1, BANÍK – STONAVA 2:0
Sezona 11/12: STONAVA – BANÍK 3:2, BANÍK – STONAVA 2:2
Sezona 12/13: STONAVA – BANÍK 0:3, BANÍK – STONAVA 2:1
Sezona 13/14: BANÍK – STONAVA 3:2, STONAVA – BANÍK 1:1
Sezona 14/15: BANÍK – STONAVA 3:3, STONAVA – BANÍK 3:3
Sezona 15/16: STONAVA – BANÍK 1:4, BANÍK – STONAVA 2:1
Sezona 16/17: BANÍK – STONAVA 1:0, STONAVA – BANÍK 4:1
Sezona 17/18: BANÍK – STONAVA 2:3, STONAVA – BANÍK 2:2
Sezona 18/19: BANÍK – STONAVA 2:3

Mistrovské utkání 25. kola 1. A třídy skupiny B začíná na stadionu ve Stonavě v sobotu 1. června v 17:00 hodin. Neváhejte a přijeďte podpořit Baník v dalším těžkém a důležitém utkání v jarní části o mistrovské body, uvidíte souboj kvalitních týmů soutěže! Náš tým potřebuje v tomto velmi těžkém a ve velkém prestižním derby vaši podporu! Na zápas byla nominována trojice sudích Lukáš Fryč – Jiří Picmaus – Martin Dvořák. Jak toto předposlední jarní venkovní mistrovské utkání dopadne, Vás budeme samozřejmě informovat i na našem webu a Facebook stránce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *