Ohlédnutí za fotbalovým podzimem 2022

Není to tak dávno, co jsme zahajovali nový fotbalový ročník 2022/2023 a už jsou minulostí pravidelná fotbalová klání, jež nás o víkendech provázela. Proto opět nastal čas poohlédnout se za fotbalovým poločasem, tj. za podzimní částí sezóny. V tomto ohlédnutí za fotbalovým podzimem 2022 najdete několik informaci o odehraném podzimu k jednotlivému družstvu našich týmu.

Než se pustíme do hodnocení mládežnických mužstev, zhodnotíme nejdříve náš A tým mužů. Družstvo mužů novou sezónu v I. A třídě skupiny B Moravskoslezského kraje začalo družstvo pod vedením hlavního trenéra Dušana Kohúta, asistenta trenéra Roberta Taussiga a vedoucího mužstva Mariána Chmiela. Náš A tým do nové sezóny vstoupil na domácí půdě remízou s Jablunkovem 1:1. Poté A tým mužů střídavě sbíral body i ztrácel. Na závěr podzimu muži vyhráli výsledkem 2:5 na hřišti Libhoště a tak po 13 kolech je naše družstvo v tabulce na průběžném 10. místě s 17 body a s celkovým skóre 25:23. Bilance našeho A týmů je z třinácti utkání čtyři výhry, pět remíz a čtyři prohry. Nejlepším střelcem týmů je s dvanácti trefami Antonín Chumchal. Naše A mužstvo Baníku čeká opět kvalitní zimní příprava. Ještě musíme dodat, že v A týmu nastupuji pravidelně naši odchovanci klubu, kterých není v A týmu málo a v tomto trendu chceme nadále pokračovat, aby v Albrechticích hráli jen kluci z Albrechtic.

A teď již naše mládežnická mužstva. V nové sezóně pravidelně nastupovalo v soutěžních utkáních šest Albrechtických mužstev. Tím pádem jsme do fotbalových soutěží přihlásili 6 mládežnických družstev. Mladší přípravku, starší přípravku, mladší žáky A – B a starší žáky a po dlouhé pauze konečně i mužstvo dorostenců, které je pro naši budoucnost mužstva mužů velmi dobrá zpráva. Další náš tým předpřípravka svou soutěž nemá a účastní se velkého počtu turnajů a přátelských trianglů. Postupně Vám teda přinášíme zhodnocení podzimní části, kdy zhodnocení doplnili svými slovy i trenéři jednotlivých kategorii.

Dorost

Tým dorostenců se v Okresním přeboru umístil na krásném 5. místě z 10 účastníků. Zde hodnocení trenérů. „Tak na úvod je třeba říci, že jsme nesmírně rádi, a to všichni co se točí kolem našeho klubu, že po cca osmi letech se povedlo tým dorostu složit. Čekali jsme, že to bude těžký podzim. Soutěž okresního přeboru nás svou kvalitou překvapila. Ale neztratili jsme se. Až na dvě vysoké porážky jsme odehráli vyrovnaná utkání. Nakonec jsme nasbírali 13 bodů v devíti zápasech. To nám průběžně zajišťuje krásné páté místo. Přesto, že máme mladý tým, kluci se srdnatě rvali o výsledky. V zimní pauze zkusíme tým ještě posílit. Snad budeme kousat soupeře ještě trochu více na jaře, než doposud. Všem, co mají na prozatímním úspěchu podíl, mockrát děkujeme,“ trenéři dorostenců Martin Míček a Marek Chmiel.

Starší žáci

Tým starších žáků se v Krajské soutěži skupiny B umístil na výborném 3. místě z 12 účastníků. Zde hodnocení trenérů. „Posledním vydařeným zápasem jsme korunovali, myslíme si velmi podařenou část podzimní části krajské soutěže. Vyhráli jsme na půdě druhého celku tabulky a usadili se na třetím místě pouhý bod za druhým Staříčem a jen jednou porážkou v soutěžním ročníku. Jen je škoda, že nás v sezóně potkali tři vážnější zranění starších hráčů, tímto jim přejeme, ať jsou brzy fit, do jarní časti soutěže,“ trenéři starších žáků Roman Roudenský, Pavel Šplíchal a Václav Melecký.

Mladší žáci

Týmy mladších žáků máme dva. A tým mladších žáků se v Krajské soutěži skupiny B umístil na výborném 2. místě, také ze 12 účastníků. A B tým mladších žáků se v Okresním přeboru umístil na 4. místě z 11 účastníků. Zde zhodnocení trenérů. „Hodnocení půl sezóny u mladších žáků, je s ,,nádechem,, pozitivní. Hlavním trenérem kategorie je Adam Valošek a asistentem Miroslav Culinka. Když nejdříve zhodnotíme herní stránku, daří se nám fotbalově myslet a taktéž hrát. Ano, kluci opravdu myslí za sebe, mají na hřišti větší volnost, no i přes to vždy vidíme hezké kombinační akce. Nastartovali jsme tento rok dvě soutěže. Krajskou a okresní. Všichni mají zápasové vytížení. Myslíme si, že je to přínos jak pro klub, tak pro děti. Ve smyslu, že kapacita kategorie (blížíme se k 30 dětem) je na maximu a přesto hrají všichni. Při jedné soutěži si zápasové vytížení nedokážeme představit. I přesto, že hrajeme dvě soutěže, jsme absolvovali v sezóně několik přátelských zápasů a další se připravují. Tréninková účast je u mnohých příkladná. Taktéž není v kategorii hráč, který by neudělal pokrok. Nutno doplnit, že toto není jen naše práce, ale i předchozích trenérů, kteří klukům věnovali kus svého času a také jim předali to nejlepší. A taky zásluha klubu a sponzorů, při podmínkách jaké máme. V probíhající sezóně okupujeme druhou příčku v krajské soutěži a čtvrtou v okresní. Ale to není podstatné. Když vidíme, jak se všichni zlepšují, že je to nejspíše i baví, brali bychom jakékoliv umístění. Pro nikoho to nebude zklamání. Pro nás trenéry je samozřejmě sezóna velmi náročná. Hlavně, co se týká víkendů. Ty s námi občas musí absolvovat i většina rodičů (jelikož ne vždy máme plný počet hráčů a tak někteří hrají zápasy dva), za což bychom jim chtěli taktéž velmi poděkovat,“ trenéři mladších žáků Adam Valošek a Miroslav Culinka.

Starší přípravka

Tým starší přípravky startuje v Okresním přeboru a ve své soutěži nehraje na počet bodů, ale na vstřelené branky. Celkem nastřílela starší přípravka v podzimní části 110 branek, a to ji z 12 účastníků pasovalo na krásné 3. místo a v jarní části bude hrát o nejlepší umístění s nejlepšími týmy Okresu Karviná. Zde opět zhodnocení trenérů: „Naše trenérské trio vlétlo do nové sezóny s nadšením, ale také v obavách, jaké to pro nás a kluky bude hrát v novém rozestavení. Kluci a Klárka, kteří už za starší hráli minulou sezónu, nás nenechali na holičkách, s mladšími kluky si sedli a vytvořili dobrou partu, která tahá za jeden provaz. Celkem máme v týmu starší přípravky jednu holčinu a dvacet kluků, někteří se přidali v průběhu sezóny, někteří naopak zvolili jiný sport či koníček a opustili naše řady. Těchto dvacet jedna borců se podílelo na odehrání celkem jedenácti mistrovských utkání, Planeo Cupu, Dnu s Baníčky, zimní halové ligy OFS Karviné a spousty přátelských zápasů, do kterých se zapojili i borci z mladší přípravky. Momentálně neustále trénujeme a hrajeme přateláčky, abychom i nadále rozvíjeli své schopnosti. Odměnou pro naše borce za skvělou práci byla pozvánka na okresní výběr Karviné, kde se podívalo celkem osm našich hráčů.  Krátké zhodnocení ligy – Střídali se lepší, ale i horší chvilky, v jednom zápase jsme dokázali hrát jako Real Madrid a soupeře k ničemu nepustit a hned další zápas jsme vypadali, jako bychom byli poprvé na hřišti, naštěstí takových okamžiků nebylo moc a v jedenácti zápasech jsme nastříleli 110 gólů a obdrželi 84, 7 zápasů vyhráli a 4 prohráli. Na závěr bychom chtěli říct, že začít s fotbalem není nikdy pozdě a rádi uvidíme například právě tebe u nás v týmu. Velké DÍKY patří všem rodičům za neskutečnou podporu děti a také všemu personálu, který se o nás stará,“ trenéři starší přípravky Ondřej Kulhánek, Dan Valošek a Martin Hermann.

Mladší přípravka

V mladší přípravce působí také velice široká základna dětí, kluci i v této kategorii patří k předním týmům okresní fotbalové soutěže, kdy také hrají na počet vstřelených branek, kterých nastřílela mladší přípravka úctyhodných 157, což je pasuje na výborné druhé místo. Zde také zhodnocení trenérů: „Během podzimu trénovalo v mladší přípravce něco kolem 25 dětí. Tréninková účast byla solidní a kluci makali na 110%. Pracovali jsme na všech aspektech, které by fotbalista měl mít. Ať už je to střelba, přihrávka nebo vedení míče. Nezapomínali jsme ani na další pohybová cvičení. V sezóně jsme odehráli spoustu zápasů a kluci v nich ukázali, že se fotbalem umějí bavit. Rozhodně se nemají za co stydět a trenéři si pochvalují, že plní to, co se učí. Závěrem bychom chtěli poděkovat všem rodičům, kteří podporujou své děti, hospodářům, kteří nám připravujou dresy i hřiště a holkám z bufetu. Nesmíme zapomenout ani na naše sponzory. Už teď vyhlížíme další zápasy, jak v hale, tak venku a jara se nemůžeme dočkat,“ trenéři mladší přípravky – Michal Ličák a Radim Smiga.

Předpřípravka

Tato kategorie oficiálně nehraje žádnou svou soutěž, ale pravidelně se zúčastňuje turnajů, trianglu a zápasů. I u této kategorie je velmi početná skupina dětí a nemusíme mít tudíž strach o naše další ročníky. Kluci a dívky zajíždí na turnaje a pořádáme také přípravné triangly na našem hřišti. U předpřípravky se trenéři snaží učit děti základy fotbalu a hlavně je vše vedeno formou her. Zde také hodnocení trenérů. „Po červnovém náboru jsme opět o něco početnější, nejen v hráčských řadách, ale i trenérských. Na podzim jsme měli několik tréninku a získali jsme cenné zkušenosti, které budeme dále rozšiřovat na zimních halových trénincích. Od listopadu jsme tréninky přesunuli do tělocvičny na partnerské základní škole. V hale máme dostatek prostoru na fotbal a s tím úzce spjaty fotbalové dovednosti. Vybavené tělocvičny vším možným nářadím a náčiním využíváme na rozvoj pohybových schopností, které nám pomáhají pro zdraví a přirozený rozvoj hráčů i efektivnějšímu učení se specifickým fotbalovým dovednostem. MÁME přes 20 děti, od 4 do 6 let a učíme se základům fotbalu a sportu vůbec, aby milovali pohyb obecně,“ trenéři předpřípravky Roman Százs a Tomáš Červenka.

Přinášíme Vám i celkové hodnocení šéftrenéra naši mládeže Lukáše Hawlaska. „Podzimní část sezóny mládežnických týmů můžeme hodnotit jako úspěšnou. Tým dorostu se aklimatizoval v okresní soutěži a také se stabilizoval kádr. Nakonec se tým dorostu umístil na pěkném 5. místě, což jsme s tak mladým týmem ani nečekali. Tým starších žáků přezimuje na 3. místě krajské soutěže a tým mladších žáků na místě druhém, což je velice hezký výsledek. U týmů přípravek (starší, mladší, předpřípravka) jsme strašně rádi, že máme velice širokou základnu a o budoucnost v žákovských resp. dorosteneckém týmu se obávat nemusíme. Na závěr bych chtěl poděkovat všem našim trenérům mládeže za perfektní péči o naše mládežnická družstva a věřím, že o naše svěřence bude výborně postaráno i v jarním pokračování.“

Na závěr musíme však poděkovat naším trenérům a realizačním týmům u všech týmů za skvělou práci a prezentaci našeho fotbalového oddílu.

V období od ledna do března 2023 proběhne zimní příprava jednotlivých družstev na závěrečné jarní boje a všechny kategorie čeká nespočet utkání a turnajů. Hodně zápasů bude probíhat na naší umělé trávě a již teď srdečně zveme všechny příznivce fotbalu na naše sportoviště. A tým mužů bude v zimní přípravě nastupovat k několika zimní přípravným utkáním, série přípravných zápasů bude dobrou příležitostí, jak se seznámit, jak s postupem jarní přípravy našeho družstva, tak rovněž i s aktuální formou jiných družstev z blízkého okolí a bude opět jako u ostatních mužstev příjemným zpestřením zimní fotbalové přestávky. A již teď zveme všechny fandy do našich fotbalových ochozů jak na jarní část, tak na zápasy v zimní přípravě. Vše o zimní přípravě jednotlivých týmů se dozvíte na našich internetových stránkách.

Chtěli bychom touto cestou poděkovat všem hráčům, trenérům a realizačním týmům jednotlivých družstev za obětavou práci a zodpovědný přístup k plnění úkolů a chtěli bychom jim popřát hodně elánu i do jarní části soutěže. Dále bychom chtěli poděkovat všem naším příznivcům za projevenou důvěru i podporu. Jelikož takto náročný provoz se neobejde bez patřičného finančního zabezpečení, chtěli bychom poděkovat všem našim sponzorům. V současné situaci klub jen těžce shání finanční prostředky pro naplnění rozpočtu a hlavně finanční pomoc obce fotbalovému klubu pomáhá vytvářet zázemí pro úspěšnou činnost všech našich družstev. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na řadu dalších sponzorů, kteří nám pomáhají jak finančně, tak při organizaci mistrovských utkání a také jim patří naše poděkování.

Závěrem do nového roku vám všem přejeme především v této nelehké době pevné zdraví, hodně osobních i pracovních úspěchů a ať vás štěstí provází na každém kroku. Pevně věříme, že ke šťastným chvilkám přispějeme i my a po našich utkáních budete odcházet domů spokojeni a s úsměvem ve tváři, a věříme, že i v nové sezóně si najdou čas, aby přišli naše fotbalisty povzbudit.

Těšíme se na vás i v roce 2023!

Za FK Baník Albrechtice, z. s s pěkným pozdravem Marek Chmiel