Lukáš Hawlasek se vrací na pozici šéftrenéra mládeže

Výborná zpráva. Po osmi měsících se na pozici šéftrenéra mládeže FK Baník Albrechtice vrací Lukáš Hawlasek, který je tak opět šéftrenérem mládežnických týmů FK Baník Albrechtice. Staronového šéftrenéra naši mládeže jsme proto požádali o krátký rozhovor, ve kterém zmínil hlavně důvody svého návratu plus zmínil další věci ohledně své pozice, co ho vše čeká. Celý rozhovor si můžete přečíst níže.

Lukáši, proč ses rozhodl vrátit?

Hlavním důvodem je to, že můj nástupce a zároveň teda i předchůdce Raďas Smiga toho má na starosti moc a potřeboval si ulevit. Nebylo to úplně tak, že by mi fotbal chyběl, spíš jsem chtěl, aby to dělal někdo, kdo to prostředí zná, má ke klubu a k lidem v něm nějaký vztah. Za osm měsíců bez fotbalu jsem si odpočinul a jsem připravený zase pracovat pro klub, i když už trošku v jiné formě.

S jakými vizemi přicházíš opět řídit v pozici šéftrenéra Albrechtickou mládež?

Máme na čem stavět, už máme obsazené všechny mládežnické kategorie od školičky až po dorost, dokonce nám v kategorii mladších žáků přibyl B tým, aby se dostalo herního vytížení na všechny děti. Takže minimálně tohle udržet i do budoucna, ale já nikdy nedělal fotbal bez postupných cílů, takže takovým tajným přáním je mít v dorostenecké kategorii jak mladší tak starší dorost.

Co budeš mít vše nestarost v pozici šéftrenéra mládeže?

Na starosti budu mít celkovou organizaci mládeže, budu také určitě dohlížet na sportovní stránku, ale už to pro mě bude jiné v tom, že nepovedu žádný náš tým jako trenér. Tohle byla také jedna z mých podmínek, abych se vrátil. Přece jenom se naše mládež za ty roky dost rozrostla a toho vyřizování a starostí je docela dost.

Jak vnímáš FK Baník Albrechtice po svém návratu? Co se změnilo?

Myslím, že neuběhla tak dlouhá doba, aby nastaly nějaké velké změny, zatím se postupně rozkoukávám. Ale je velice pozitivní, že máme konečně dorost, to je si ta změna největší. Jinak základna zůstala víceméně stejná. Spíš bych hleděl dopředu, protože nás určitě, a to nejen náš klub nečeká vůbec lehká doba. Všichni vidíme co se děje ve světě a hlavně v naší republice a už teď je jasné, že to bude mít dopad nejen na běžný život lidí, ale také na sport.

Jaké jsou hlavní cíle mládežnického fotbalu v Albrechticích pro tuhle sezónu?

Myslím, že se u nás všichni trenéři shodneme na tom, že nejdůležitější je teď stabilizovat dorostenecký tým. A pokusit se ho co nejvíc rozšířit a zkvalitnit. A u všech týmů samozřejmě držet stále vysokou laťku, snažit se děti fotbalově posouvat a stále mít jako prioritu individuální dovednosti jednotlivých dětí. A úplně nejdůležitější je, aby v našem klubu děti fotbal bavil a chodili na tréninky rádi a odcházeli spokojeni.

A co cíle s výhledem do dalších let?

Tam už jsem zřejmě odpověděl, co se týče mládeže tak vytvořit mladší a starší dorost. Dalším cílem je, aby nám každý rok odcházeli kluci z dorostu do našeho A mužstva mužů. Už teď se tam zapojují Honza Porembski a Maty Cyž a myslím, že si nevedou vůbec špatně. Potřebují se ještě otrkat a zvyknout si na mužský fotbal, ale vypadají do budoucna jako velký příslib pro náš A tým. Pokud se tohle bude dařit každý rok i s jinými kluky, budeme všichni moc spokojeni.

Novinkou o této sezóny v naší mládeži je nově založen po několika letech opět dorostenecký tým. To je úspěch, že a jaké bude mít tento tým cíle?

Pro náš klub to byla priorita už léta, teď se to povedlo a jsme za to všichni moc rádi. Konečně můžeme říct, že vznikla spojka mezi mládeží a mužským týmem. Teď jen neusnout na vavřínech a pořád tento tým zvedat. Chceme, aby se do Áčka prosadilo co nejvíc odchovanců, a bude to záležet hodně na samotných klucích, co jsou schopni fotbalu obětovat a jaká bude jejich tréninková píle a morálka. Upřímně, nemám nějaké výsledkové cíle, pro mě je nejdůležitější, aby se jich co nejvíc zapojilo do týmu mužů, aby se kluci zdokonalovali po fotbalové stránce. Pokud k tomu přijdou dobré výsledky a pěkné umístění v tabulce bude to bonus navíc. A jsem moc rád, že se zapojují kluci, kteří začali s fotbalem až nedávno v žácích nebo dokonce rovnou v dorostu. Je fajn vrátit tyhle děti ke sportu. Mám z nich radost a moc jim fandím.

Lukáši, děkuji za rozhovor a přeji v „staronové“ pozici hodně úspěchů.

Děkuji moc, stejně tak za rozhovor. S trenéry uděláme vše proto, aby naše mládež stále rostla a byla v okrese a kraji vidět.