Jiří Pešek: Cítím se zde výborně, klub a zázemí je zde na výborné úrovni

Po již dávno skončené podzimní části, která byla nedohrána díky koronaviru jsme vyzpovídali v rozhovoru předsezónní ofenzivní posilu našeho mužstva Jiřího Peška (na snímku). O jeho fotbalové historii, filosofii hry, o nedohrané podzimní části, o koronavirové situaci ve světě, ale i osobních cílech jsme si s Jirkou popovídali. Jak odpovídal, se dozvíte uvnitř článku.

Jirko, odkud pocházíš a jaká je Tvá dosavadní fotbalová kariéra?

Pocházím ze Staříče, kde jsem začal hrát fotbal. V žácích jsem hrál za Frýdek – Místek a v dorostu za FC Vítkovice. V mužské kategorii to byly kluby FC Vítkovice, Lískovec, Třinec, Orlová, Bytča (Slovensko), Vratimov a Fryčovice. Nyní FK Baník Albrechtice.

Od startu „nedokončené koronavirové“  podzimní části jsi s týmem. Jak se za tu dobu cítíš v Albrechticích, jak na Tebe působí klub a celkově zázemí?

Cítím se zde výborně. Slyšel jsem, že je zde super parta a taky se mi to potvrdilo. Klub a zázemí je zde na výborné úrovní. Vidět dvě krasné hřiště a umělou trávu je opravdu chválihodné. Zázemí, co se tyče šaten a klubovny je také na super úrovni.

Jak se zrodil Tvůj přesun do Baníku a proč jste si vybral zrovna náš klub?

Můj přesun zde byl velmi komplikovaný a táhl se do posledního dne před prvním zápasem. Fryčovice se mě nechtěli jen tak zbavit a dělaly de-fakto problémy. Přes léto jsem trénoval ve více týmech a čekal, jak vše dopadne a do poslední chvíle jsem ani nevěděl, kde budu hrát. Dokonce jsem už i přemýšlel, že si dam od fotbalu na půl roku odpočinek, protože jsem byl z toho docela i unavený. Nakonec vše dopadlo, jak dopadlo. A já jsem moc šťastný, že jsem tady.

Věděl jsi něco o Baníku, než si do Albrechtic přišel?

Věděl jsem o klubu dost. Michal Kvapil – přítel moji sestry mě už zde lanařil více jak dva roky, ale já byl ve svém bývalém klubu šťastný a neměl jsem důvod odcházet. Že Baník hraje vždy na špicí tabulky jsem věděl, a to je taky důvod, proč jsem zde přišel.

Znal ses se s někým z kabiny po příchodu na první trénink a jak se ti pozdává parta v kabině?

Znal jsem jenom Kvapku (Michal Kvapil) jinak s nikým. Menší obavy jak zde zapadnu jsem měl, protože jsem 5 let působil v jednom klubu a najednou přišlo nové prostředí. Ale kluci mě zde přijali skvěle a za to jim patří velké díky.

Tenhle fotbalový rok je kvůli koronaviru hodně smutný. Jaký na to máš názor a nemáš s touto situací problém?

Smutný jsem, protože už patřím k těm starším a člověk ztratil rok fotbalu. Na druhou stranu jsem začal mít čas na jiné věci a našel jsem si přítelkyní s malou princeznou a jsme šťastní. Ale můj názor na celou situaci je takový, že se hrát mělo dál. Sám jsem zvědavý jaký bude fotbalový rok 2021.

Jak teď trávíš většinu času v karanténě a jak snášíš veškerá omezení?

Volný čas trávím se svoji přítelkyní a dcerou. Teď se těšíme na Vánoce, které si užijeme. Na různé opatření mám svůj názor, ale to asi každý.

Jsou podle Tebe opatření dostatečná a mají smysl?

Sport jako takový se zakazuje, a když je, tak bez diváků. A jak člověk vidí davy lidí v obchodech, kde je hlava na hlavě, a to nikomu nevadí. Pak si člověk, říká jestli to má vše smysl. My s tím bohužel nic neuděláme a můžeme jen čekat.

Jak se udržuješ v této nepříjemné době v kondici?

Momentálně se nepřipravují nijak, ale od prosince chci začít chodit běhat a na hory na výšlapy. Plus zapojit hřiště workout u nás ve Staříči.

Pojďme zhodnotit nedohranou podzimní část. Jak ty osobně zpětně hodnotíš postavení v tabulce Baníku a skončenou podzimní část?

Po výborném začátku a průběhu podzimu konečné třetí místo hodnotím spíše záporně. Výsledkově se nám nepodařily jen poslední dva zápasy. Na druhou stranu máme ztrátu na první místo jen čtyři body. Pokud bude šance postoupit, tak se určitě o to budeme rvát. Osobně si myslím, že se rozhodne mezi trojicí Vratimov, Orlová a námi.

Na podzim jsi na hřiště vyběhl v každém zápase. Z tvoji strany tedy asi vládne spokojenost?

Spokojenost samozřejmě je, protože neznám fotbalistu, který by nechtěl každý zápas hrát v základní sestavě. Jsem i rád za branky a gólové asistence, protože proto si myslím, že mě klub chtěl a abych rozšířil konkurenci v týmu. Věřím, že si výkony přenesu do jara, a že budu týmu ještě více platný, protože vím, že je ve mě daleko více. Těším se na zimní přípravu, kde pořádně zamakáme a potrénujeme.

Tradiční otázky na závěr. Když netrávíš čas fotbalem a ve světě není koronavir, co je ve volné chvíli Tvým největším koníčkem?

Mám rád přírodu, takže hory a výšlapy. Dále je mým velkým koníčkem sportovní klub AC Sparta Praha, kterému fandím a když čas dovolí, tak jezdím do Prahy na Letnou.

Je nějaký hráč, jehož hru obdivuješ, nějaký fotbalový vzor?

Cristiano Ronaldo, kterého rád sleduji. Z naší ligy je to Bořek Dočkal a Lukáš Vácha.

Jaká je Tvá oblíbená pozice na trávníku?

Střed zálohy. Být co nejvíce v kontaktu s míčem po celý zápas je nejlepší.

Jaké si dáváš osobní cíle v Albrechticích barvách a s čím si přišel do Albrechtic?

Osobní cíle jsou navázat na své výkony z předešlých let, a co se týče ambic klubových, tak bych si přál, kdyby se tady hrál Krajský přebor. Zázemí, hráči, fanoušci, to vše by tomu tady slušelo. V dnešní době se jen tak nevidí, jaký je tady areál, a jak moc je o něj tady postaráno. To nám může spousta klubu závidět i ve vyšších soutěžích.

A na úplný závěr. Máš nějaký vzkaz pro naše fanoušky?

Já bych rád všem fanouškům poděkoval, že na nás chodí v takovém počtu a Všem přejí hezké Vánoční svátky a Šťastný Nový rok. Dále všem spoluhráčům, trenérům, funkcionářům, masérovi, bych rád řekl, že se těším až se zase setkáme a budeme dělat všichni společně to co máme nejraději, a to je FOTBAL.

Děkuji za rozhovor Jirko a přeji, ať se ti tady u nás v Albrechticích líbí a také daří, a ať se všichni, co nejdříve potkáme zpět na fotbalovém trávníku.

Také moc děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *