Derby vítěze nepoznalo, Baník Albrechtice – SK Stonava 2:2

Výborné počasí, výborná atmosféra, výborná návštěva a dobrý fotbal. To vše bylo k vidění v derby v nedělním odpoledni v rámci 12. kola 1. A třídy skupiny B mezi domácím Baníkem Albrechtice a hosty ze Stonavy. V prvním poločase viděli diváci dva góly. Hosty poslal brzy do vedení v 6. minutě Josef Zoller a za Baník v 17. minutě vyrovnal Marcin Žyla. První poločas skončil nerozhodným výsledkem 1:1. Ve druhém poločase se hrál jako v prvním dobrý fotbal a opět se do vedení dostali hosté, a to v 60. minutě zásluhou Jana Žebroka, Baník však Antonínem Chumchalem v 62. minutě nejkrásnější brankou v utkání srovnal na konečných 2:2. Baník tak v tomto derby remizoval výsledkem 2:2! Je třeba dodat, že remíza je pro oba týmy spravedlivá, když oba týmy měly několik možnosti na další góly. 

FK Baník Albrechtice – SK Stonava 2:2 (1:1)

Trenér Nešpor vsadil do tohoto derby až na dvě změny na stejnou základní jedenáctku jako v utkání v Libhošti. Jen místo Daniela Vondruse nastoupil Jindřich Klus a místo Marka Paříka v obraně Tomáš Izaiáš. Do branky opět nastoupil Gabin Laurenčík.

Toto další derby se odehrálo za velmi pěkného počasí, které přilákalo víc jak 500 diváků, kteří mohli sledovat velmi bojovné derby, které nabídlo všechno co k fotbalu patří. Čtyři branky a hodně neproměněných příležitosti na obou stranách. Stonava přijela s cílem toto derby vyhrát, jelikož poslední dva utkání prohrála, a od začátku utkání to šlo vidět. Velmi kvalitní tým Stonavy se prezentoval od začátku utkání dobrým výkonem, ale i domácí Baník hrál velmi dobře, a to hlavně v druhé polovině prvního poločasu, kde Stonavu jasně přehrával.

První vážná situace přišla v 6. minutě. kdy po faulu na stonavského válejícího Bednáře, který byl na zemi skoro po každém souboji s Albrechtickými hráči a po vždy se dožadoval faulu (‚někdy mu to rozhodčí pískl, někdy ne). Kurušta místo centru zvolil rozehrávku na Klodu, který z dobrých 25-ti metrů napřáhl. Míč ve vzduchu zaplaval, gólman Laurenčík ho tak jen vyrazil před sebe, kde byl dobíhající Josef Zoller, který svou dorážkou poslal hosty do vedení – 0:1. Po této vstřelené brance měl dobrou možnost srovnat Michal Kvapil, ale neuspěl. Neujala se ani střela z jedné od Antonína Chumchala. Po těchto dvou neproměněných situacích mohlo udeřit na druhé straně Josef Zoller, který po centru z přímého kopu trestuhodně nehlídaný trefil hlavou břevno. Toto břevno, jak by nakoplo Baníkovce. Od té doby Baník převzal aktivitu a krajní hráči dělali hostující obraně problémy. To vyústilo v 17. minutě faul na hranici velkého vápna Graňák, který jasně fauloval Petra Kubienu. K zahrání volného přímého kopu se postavil Marcin Žyla a využil rozestoupení hráčů ve zdi a střelou na první tyč překonal Stonavského brankáře Szarowského – 1:1. Po této vyrovnávací brance držel Baník míč a nepouštěl Stonavu vůbec do hry. Stonava měla je jednu možnost, a to střelu Koďouska, kterou však brankář Baníku zneškodnil. Baník byl do konce prvního poločasu aktivnějším a lepším týmem. Baník měl tři velké možnosti. V první hlavičkoval Michal Kvapil nikým nehlídaný, ale ke smůle jen do rukou brankáře. Druhou možnost měl Antonín Chumchal, ale jeho střela byla zblokována a třetí možnost měl Jindřich Klus po centru z přímého kopu od Lukáše Vagnera, ale míč který směřoval do branky odkopl do bezpečí jeden z hostujících hráčů. Baník se přece jen prosadil, když střelu Antonína Chumchala tečoval do sítě Michal Kvapil, ale pro „údajný“ ofsajd, který viděl jen asistenta rozhodčího neuznán. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 1:1. Nutno dodat, že Baník v druhé části byl jasně lepším týmem, a je škoda, že to nevyužil brankami.

Do druhé půle nastoupili oba týmy beze změn. První velkou příležitost na vedoucí branku měl domácí Baník. Petr Kubiena vyslal přesný centr před branku na volného Antonína Chumchala, který nikým nehlídaný hlavou branku Stonavy trestuhodně přestřelil. Neujala se ani za krátký moment střela stejného hráče. Třetí branka v utkání přece jen přišla, a to v 60. minutě, když těsně za hranici velkého vápna zahrávala Stonava volný přímý kop. Míč si vzal Jan Žebrok a střelou o tyč nedal brankářovi Laurenčíkovi šanci – 1:2. Po této vstřelené brance mohlo být nečekaně pro Baník ještě hůře, jelikož kanonýr Josef Zoller s Tomášem Mančařem postupovali sami na brankáře Baníku. Stonavský kanonýr se rozhodl zakončit sám, a skvělé tohoto kanonýra vychytal brankář Baníku Laurenčík. A tak se potvrdilo pravidlo nedáš – dostaneš. V 62. minutě krásnou přihrávkou za obránce Stonavy našel Michal Kvapil svého spoluhráče Petra Kubienu, který přihrávkou pod sebe vybídl ke střele Antonína Chumchala a ten nechytatelnou střelou pod břevno vyrovnal – 2:2.. Nejkrásnější moment celého utkání! Po této vyrovnávací brance byli k vidění ještě dvě šance, které stojí za zmínku. Na každé straně po jedné. Za hosty ji měl kanonýr Josef Zoller, a to když se dostal ze strany do šestnáctky a technickou střelou trefil pouze zadní tyč. Za Baník měl poslední velkou příležitost Michal Kvapil, který se dostal k zakončení po centru Petra Kubieny, ale střelecký pokus svoji slabší nohou v síťce z velmi nadějné pozice v bráně neskončil. A tak bylo jasné, že toto velké prestižní derby skončí nerozhodně 2:2! Je nutné dodat, že remíza je spravedlivá. Baník tak získal do tabulky 1. A třídy skupiny B další bodový zisk.

Branky: 17. Žyla Marcin, 62. Chumchal Antonín – 6. Zoller Josef, 60. Žebrok Jan, ŽK: 25. Žyla Marcin, 66. Klus Jindřich, 71. Kociolek Jakub, 88. Vondrus Daniel – 35. Kurušta Lukáš, 65. Němec Libor, Rozhodčí: Kret Martin – Tabášek Kamil, Krištof Adam, Počet diváků: 510

FK Baník Albrechtice: Laurenčík – Žyla D., Kociolek Jakub, Vagner (40. Hovůrka), Izaiáš – Chumchal (85. Antonín), Dorozlo, Žyla M., Klus (82. Vondrus), Kubiena – Kvapil. Trenér: Nešpor Radek

SK Stonava: Szarowski – Mančař, Graňák, Kloda, Žebrok – Němec (89. Klus), Kurušta, Koďousek, Ristovský (56. Szkuta R.) – Zoller, Bednář. Trenér: Sochora Karel

Video sestřih gólových momentu z tohoto utkání – ZDE

Foto – Zdroj: karvinsky.denik.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *